bezár
 

zene

2022. 07. 04.
Győrben ad koncertet a holland Cappella Pratensis régizenei énekegyüttes
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Győrben ad koncertet a holland Cappella Pratensis régizenei énekegyüttes Először érkezik Magyarországra az 1987-ben alakult holland Cappella Pratensis. A régizenei énekegyüttes július 8-án a győri Szent Ignác Bencés Templomban ad koncertet, amelynek témája Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe - tájékoztatta Sárai-Szabó Kelemen templomigazgató az MTI-t. 

A közlemény szerint a program középpontjában a reneszánsz irodalom egyik ikonikus műve, Josquin Desprez franko-flamand zeneszerző Ave maris stella kezdetű Mária-himnusz témájára komponált miseordináriuma áll. Szűz Mária tisztelete a késő középkorban különböző vallási gyakorlatok és az ezekhez kapcsolódó művészi alkotások kimeríthetetlen forrása volt. A Cappella Pratensis az ünnephez illő gregorián tételekkel és motettákkal egészíti ki a műsort.

A hollandiai Cappella Pratensis régizenei énekegyüttes Josquin Desprez műveire és a 15-16. század többszólamú zenéire specializálódott.  Az énekegyüttes történeti és művészeti kutatásokon alapuló műveit a reneszánsz kor szokásához hasonlóan adja elő, azaz az eredeti menzurál kották hasonmásait körbeállják, megidézve a kor eredeti miliőjét, hangzásvilágát. Az énekegyüttes alapítása óta rendszeresen fellép Hollandiában és Belgiumban, nemzetközi fesztiválokon Európa-szerte, Észak-Amerikában és Japánban.

 

Kép forrása: https://www.facebook.com/cappellapratensis/

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Nils Frahm: Day
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről
Jakob Bro and Joe Lovano: „Once Around The Room” koncertje a Müpában, 2023. október 26.

Más művészeti ágakról

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
A 14. Frankofón Filmnapokról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés