bezár
 

zene

2022. 07. 05.
Európai Hidak: idén Amszterdam áll a fesztivál fókuszában
A fesztivál a holland város egyedi kultúrájába nyújt betekintést
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Európai Hidak: idén Amszterdam áll a fesztivál fókuszában Idén Amszterdam áll az Európai Hidak fókuszában: a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) közös, tematikus fesztiválja szeptember 16-tól 30-ig a holland város egyedi kultúrájába nyújt betekintést könnyűzenei és klasszikus koncertekkel, valamint filmvetítésekkel.

A 2013-ban indult Európai Hidak fesztivál középpontjába a tavalyi megújulás után ismét egy város kerül: "a vibráló, sokszínű és nyitott Amszterdam és Budapest között épül meg a képzeletbeli híd a kultúra segítségével" - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

Az eseménysorozat keretében Budapesten lép fel többek között az Amszterdami Concertgebouw Zenekara Fischer Iván vezényletével és Kelemen Barnabás hegedűjátékával, a streaming listákat vezető fúziós zenét játszó zongorista, Joep Beving; Fassang László és holland pályatársa, Sietze de Vries pedig orgonapárbajt vívnak.

A fesztivált a Metropole Orkest bő hatvantagú formációja nyitja állandó vendégkarmesterük, Miho Hazama vezetésével, a holland roots-rockban utazó Dawn Brothers a húsz éve Magyarországon is élő osztrák dalszerző-előadóval, Ripoff Raskolnikovval ad közös koncertet, és az Európai Hidak kedvéért áll össze a tavaly az Év Európai Jazz-zenészének választott Tineke Postma szaxofonos az Amsterdam-Budapest Underground nemzetközi kvartettet alapító Fenyvesi Márton gitárossal és Tristan Renfrow dobossal.

Mint a közleményben kiemelik, a fesztivál társszervezője, a Budapesti Fesztiválzenekar is Amszterdam nyitott kultúrájához illő hangversennyel készül: a pár éve elhunyt Louis Andriessen különleges darabja mellett Mozart saját maga és testvére számára írt kompozíciója, valamint Beethoven grandiózus Eroicája is felcsendül.

Fischer Iván azonban nemcsak a BFZ-vel, hanem az Amszterdami Concertgebouw Zenekarával is fellép, amelynek tiszteletbeli vendégkarmestere. A hangversenyen Bartók Pest, Buda és Óbuda egyesítésének évfordulójára írt Táncszvitje és - Kelemen Barnabás közreműködésével - Hegedűversenye, végül Beethoven V. szimfóniája hangzik el.

A Európai Hidak keretében a filmművészet holland vonatkozású remekeit is újranézheti a közönség Réz András filmesztéta kalauzolásával: látható lesz mások mellett a Párizs, Texas és a Leány gyöngy fülbevalóval.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Interjú Illés Mártonnal zenei energiákról, a kortárs zene helyzetéről, tanulmányokról
Balogh Máté és Tornyai Péter kantátáinak előadása
Gondolatok Simon Márton költő, és iamyank felolvasó koncertje kapcsán
Mayhem-koncert + Mortiis, Exodikon a Barba Negrában, 2022. április 29.

Más művészeti ágakról

art&design

Győri Blanka gondolatai* Joó Irma munkáiról
Vaktérkép
Transzdiszciplináris Traumatudomány: Trauma Kortárs és Történeti Perspektívákon Keresztül címmel angol nyelvű, nemzetközi nyári egyetem a CEU budapesti kampuszán, 2022 július 11-16.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés