bezár
 

art&design

2022. 08. 11.
„A természetből csak kiindulni…” – Vaszary János kiállítás a Damjanich Múzeumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
„A természetből csak kiindulni…” – Vaszary János kiállítás a Damjanich Múzeumban 2022 különleges év a szolnoki képzőművészet története szempontjából, ugyanis a Szolnoki Képtár fennállásának 25., a Szolnoki Művésztelep létrejöttének 120. évfordulóját ünnepli. A kettős jubileum előtt tisztelegve a Damjanich János Múzeum számos eseményt szervez, a programsorozat kiemelt rendezvénye az augusztus 11-én nyíló Vaszary János kiállítás.

A modern magyar festészet kiemelkedő mestere, Vaszary János 1867-ben született Kaposváron, tanulmányait Budapesten, Münchenben és Párizsban végezte. A századfordulón hazatért Magyarországra, hazai és nemzetközi kiállításokon nagy sikereket ért el képeivel. 1920-tól a budapesti Képzőművészeti Főiskolán tanított, 1928-ban szerepelt a XVI. Velencei Biennálén. Egyike volt azon művészeknek, akik 1899-ben aláírták a Szolnoki Művésztelep megalapítása érdekében írt kérelmet Wlassics Gyula vallás- és közoktatásügyi miniszter részére, melynek következtében 120 éve, 1902-ben megalakult Szolnokon a mai Magyarország legrégebbi művészkolóniája. E kiállítással a Damjanich János Múzeum képzőművészeti aktivitásának egy régi adósságát törleszti, ugyanis a gyűjteményében nem szerepel Vaszary-alkotás, de mint „aláíró” és a szolnoki művészet ügye mellett elkötelezett, a helyi festészeti hagyományokhoz is közel álló kiváló festőművész munkássága előtt időszaki kiállítás formájában tiszteleg.

A kiállítás teljes anyaga a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum Vaszary-kollekciójából érkezik. A kiállított művek a századforduló polgári hétköznapjait idézik meg, Vaszary utazásai alatt megörökített tájakat mutatnak be, valamint megtekinthetők az expresszív stíluskorszak jeles darabjai is. A fehér vászonalapra készült festői korszak egyik főműve, a közismert Kertben (1920) című kép a Vaszary-gyűjtemény reprezentatív darabjaként kerül kiállításra.

„A természetből csak kiindulni…” – Válogatás a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum Vaszary János (1867–1939) gyűjteményéből
A kiállítás 2022. október 9-ig látogatható, a megnyitó 2022. augusztus 11-én 16 órakor kezdődik, amelyet Dr. Gergely Mariann művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria főmuzeológusa nyit meg. További információ ezen a linken érhető el.
Helyszín: Damjanich János Múzeum Időszaki kiállítások terme • 5000 Szolnok, Kossuth tér 4.
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
art&design

Under the Skin – Huminilowicz Vanda egyéni kiállítása a Keletben

Más művészeti ágakról

Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
A 14. Frankofón Filmnapokról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés