bezár
 

zene

2022. 08. 13.
Echoes of Ellington a Müpában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Echoes of Ellington a Müpában 2022. augusztus 26-án zenél az Echoes of Ellington a Müpa Fesztivál Színházában, 20:00 órától 22:00 óráig – írja a mupa.hu.

Ez a különleges nemzetközi oktett jóval több, mint nyolc Duke Ellington-rajongó – bár tény, hogy mindnyájan lelkesednek a jazztörténet egyik legnagyobb zeneszerzője, zenekarvezetője és zongoristája munkásságáért. A csapat három tagja, Colin Dawson, Chris Hopkins és Oliver Mewes a több mint két évtizeden át nagy sikerrel működött Echoes of Swing formációból érkezik, a hozzájuk csatlakozó további előadók régi ismerősök, és szintén a műfaj legavatottabb képviselői közé tartoznak. Az est remek hangszereléseit Frank Roberscheutennek köszönhetjük.

Az Echoes of Swing kvartett kritikusai nem győzték hangsúlyozni, hogy a csapat zenéje mentes mindenféle múzeumba illő nosztalgiától, avíttas hangzástól, amelyet modern hangszerválasztásaikkal és előremutató hangszerelési megoldásaikkal érnek el, valamint sikerükhöz hozzájárul lenyűgöző virtuozitásuk is. Mindezeket a megállapításokat szintén alátámasztja, hogy az úttörő európai zenei vállalkozásokat támogató német ACT kiadó szerződtette őket. Frank Roberscheuten szaxofonos Hollandia szülötte, és bár klasszikus klarinétot tanult, hamar megnyerte magának a swing. Vendégeskedett korábban az Echoes of Swingnél is, valamint fellépett a Metropole Orkesttel, a The Dutch Swing College Banddel és sok más együttessel. Engelbert Wrobelt is korán elvarázsolta a tradicionális jazz, harmincévesen alapította saját Swing Society együttesét, amellyel Európa, Japán, Afrika és az Egyesült Államok fesztiváljain és koncerttermeiben is fellépett. Dennert Árpád multiinstrumentalista fúvós és Oláh Zoltán bőgős is a klasszikus jazz legjobb hazai képviselői közé tartozik, Szalóky Béla pedig ezen felül a kezdetek óta a fesztivál házigazdája.

Négyzetes kép a leadben: discogs.com

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Vajszlón, nyitott füllel és szemmel
Hódítás az operában
A Prae körkérdése zeneszerzőkhöz: Magala Ronnie válaszol
A CentriFuga utolsó koncertje a Fugában

Más művészeti ágakról

„A paradicsomot akkor ismerjük fel, amikor elveszítjük, a fészket akkor, ha kiesünk belőle.”
Képtelen képrablás - Mesék a múzeumból, Pagony, 2022
Elmesélhető múltról és megélhető jelenről Gabriela Adameşteanuval és Esther Kinskyvel a Dunafeszten


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés