bezár
 

zene

2022. 08. 19.
Százezer látogató a jubileumi Ördögkatlanban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Százezer látogató a jubileumi Ördögkatlanban Nagy sikerrel és minden korábbinál nagyobb látogatottsággal zajlott le augusztus első hetében a 15. Ördögkatlan Fesztivál - közölték a szervezők a prae.hu művészeti portállal. 

Az idei esemény egyik szenzációja volt a Magyar Nemzeti Múzeum estéről-estére ismétlődő sziklavetítése a Szoborparkban, de a múzeum egyéb eseményeit is óriási érdeklődés követte. A Faluturisták az idén a Mokos Pincészetet járták be túlcsorduló teltházakkal, míg Villánykövesd gyönyörű pincesorát és benne a Teleki Ligetet a Hagyományok Háza vette birtokába, de itt kapott helyet egy spanyol cirkusz és a sokfelől érkező (Kaposvár, Freeszfe, Kolozsvár, Marosvásárhely…) fiatal színiiskolások serege is, nem beszélve a tömegeket vonzó népzenei-világzenei koncertekről. A Budapest Bábszínház szinte az összes helyszínen megnyilvánult, különleges esemény volt készülő produkciójuk, a Dekameron 23 előbemutatója. A Vylyanon a hagyományoknak megfelelően rendkívüli érdeklődés mellett zajlottak az irodalmi beszélgetések, ahol többek között Szabó T. Anna, Grecsó Krisztián és Vámos Miklós mellett Csengey Dénes új kötetét is bemutatták.

Az Ördögkatlanra egyre inkább jellemzőek az egyszeri események, ősbemutatók. Ezek sorába kapcsolódott be a Kex-emlékkoncert, a Valcz Péter- rendezte színházi est („Most, mikor a vers újra divatba jött”) és a Jób könyve, mely három kortárs zeneszerző (Dargay Marcell, Futó Balázs, Dinyés Dániel) és Mátrai Diána Eszter szövegíró új műve. Dinyés Dániel a szokásos, frenetikus Operabeavatókkal is szórakoztatta Beremend közönségét, valamint Kolonits Klárával és zenésztársaival két gyönyörű kamarakoncertet is hozott a Megbékélés Kápolnához. A Katlan egyik gyöngyszeme, a Kovácsműhely idén is koncertekkel, színházi előadásokkal fogadta a rengeteg látogatót, és itt történtek meg Veiszer Alinda rendkívüli érdeklődéssel kísért beszélgetései például Dés Lászlóval és Dés Andrással, a Fortepan létrehozójával, Tamási Miklóssal és a Katlan idei díszvendégével, Kollár-Klemencz Lászlóval.

A központi település, Nagyharsány minden műfajnak otthont adott. Református templomában A Magyar Zene Háza pompás koncertjei és workshopjai zajlottak, a színházzá átalakított tornateremben minden előadás előtt ki lehetett tenni a „teltház” táblát (itt köszönt el közönségétől az átalakuló k2Színház is), a sportpályán remek koncertek (Carson Coma, Parno Graszt, 30Y…) zárták az éjszakákat. Izgalmas színfolt volt a mexikói utcaszínház (Foco alAire), de ami az igazi szenzáció volt: ebben a válságos időben is sikerült megszervezni Both Miklós Ukrán Udvarát, a sokezer kilométerről érkező ukrán nénikék, a helyiek és a látogatók együtt énekelve-táncolva egy pillanatra elfelejthették a mindannyiunk napjait beárnyékoló háborút.

Kimondhatjuk: 2008 óta, Cseh Tamás és Törőcsik Mari védnöksége által is, újra megszületett Dél-Baranyában öt szabad és boldog nap. Folytatás 2023. augusztus 1-5. között!

A kép forrása: simarafoto

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023
Dukay Barnabás és Szécsi Lőrinc művei Pécsen

Más művészeti ágakról

Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés