bezár
 

irodalom

2022. 08. 19.
Tamási125 kiállítás nyílik a MOMKult előtt
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tamási125 kiállítás nyílik a MOMKult előtt 2022. augusztus 18-án, 18.00 órakor avatják fel a MOMKult Kulturális Központ (Csörsz utca 18.) előtti Sirály sétányon a 125 éve született Tamási Áron (1897-1966) írónak tiszteletet állító, szabadtéri, utazó kiállítást - közölték szerdán a szervezők. A 16 tablót felvonultató tárlat  augusztus 18. és szeptember 22. között tekinthető meg a látogatott XII. kerületi helyszínen, ami azért is jelentős, mert maga Tamási Áron - aki egykor az Alkotás utcában lakott - számos szállal kötődött a Hegyvidékhez.

A madárnak szárnya van és szabadsága, az embernek pedig egyetlen szülőföldje és sok kötelessége” – állította a 2022-ben 125 éve született Kossuth-díjas író, Tamási Áron. 2022-ben az ő személye és munkássága előtt tiszteleg a Petőfi Kulturális Ügynökség a Kiemelt Programok Igazgatóságának szervezésében a Petőfi Irodalmi Múzeummal közösen, hogy változatos programokkal írásainak üzenete, ereje, hite a nyelvben és a szavakban minél több olvasóhoz eljusson.

Az író életét bemutató Bölcső a hegyek között - Tamási Áron 125 című szabadtéri kiállítás (kurátor: prof. Dr. Sipos Lajos irodalomtörténész) a Farkaslakán született Tamási Áron munkásságára és személyes kapcsolataira fókuszálva mutatkozott be elsőként Budapesten áprilisban, ezután erdélyi turnéra indult: Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen, Sepsiszentgyörgyön, Gyergyószentmiklóson és Torockón találkozhatott vele a közönség.

Az erdélyi turnét követően a szabadtéri tárlat augusztus 18-án mutatkozik be Budapesten, a MOMKult előtti Sirály sétányon, ahol Juhász Anna irodalmár megnyitója után a Platon Karataev duó (Balla Gergely és Czakó-Kuraly Sebestyén zenészek) ad minikoncertet.

Az elkövetkező egy hónapban rendhagyó tárlatvezetések, diákokat megszólító csoportjátékok és vetélkedők színesítik a tárlat programjait, míg szeptember 20-án, a 125. születésnapon megemlékezéssel készülnek a szervezők.

 A kép forrása:  Petőfi Kulturális Ügynökség

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
Magyar Széppróza Napja a Fiatal Írók Szövetségénél
Kiszely Márk volt a Kötetlenül sorozat vendége
irodalom

Vaktérkép

Más művészeti ágakról

Nils Frahm: Day
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés