bezár
 

irodalom

2022. 08. 19.
Tamási125 kiállítás nyílik a MOMKult előtt
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tamási125 kiállítás nyílik a MOMKult előtt 2022. augusztus 18-án, 18.00 órakor avatják fel a MOMKult Kulturális Központ (Csörsz utca 18.) előtti Sirály sétányon a 125 éve született Tamási Áron (1897-1966) írónak tiszteletet állító, szabadtéri, utazó kiállítást - közölték szerdán a szervezők. A 16 tablót felvonultató tárlat  augusztus 18. és szeptember 22. között tekinthető meg a látogatott XII. kerületi helyszínen, ami azért is jelentős, mert maga Tamási Áron - aki egykor az Alkotás utcában lakott - számos szállal kötődött a Hegyvidékhez.

A madárnak szárnya van és szabadsága, az embernek pedig egyetlen szülőföldje és sok kötelessége” – állította a 2022-ben 125 éve született Kossuth-díjas író, Tamási Áron. 2022-ben az ő személye és munkássága előtt tiszteleg a Petőfi Kulturális Ügynökség a Kiemelt Programok Igazgatóságának szervezésében a Petőfi Irodalmi Múzeummal közösen, hogy változatos programokkal írásainak üzenete, ereje, hite a nyelvben és a szavakban minél több olvasóhoz eljusson.

Az író életét bemutató Bölcső a hegyek között - Tamási Áron 125 című szabadtéri kiállítás (kurátor: prof. Dr. Sipos Lajos irodalomtörténész) a Farkaslakán született Tamási Áron munkásságára és személyes kapcsolataira fókuszálva mutatkozott be elsőként Budapesten áprilisban, ezután erdélyi turnéra indult: Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen, Sepsiszentgyörgyön, Gyergyószentmiklóson és Torockón találkozhatott vele a közönség.

Az erdélyi turnét követően a szabadtéri tárlat augusztus 18-án mutatkozik be Budapesten, a MOMKult előtti Sirály sétányon, ahol Juhász Anna irodalmár megnyitója után a Platon Karataev duó (Balla Gergely és Czakó-Kuraly Sebestyén zenészek) ad minikoncertet.

Az elkövetkező egy hónapban rendhagyó tárlatvezetések, diákokat megszólító csoportjátékok és vetélkedők színesítik a tárlat programjait, míg szeptember 20-án, a 125. születésnapon megemlékezéssel készülnek a szervezők.

 A kép forrása:  Petőfi Kulturális Ügynökség

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Beszámoló a Kortárs és a Tempevölgy írótáboráról
Moskát Anita: A hazugság tézisei, Gabo, Budapest, 2022

Más művészeti ágakról

Trogmayer Éva és Egervölgyi Lilla legújabb mesekönyvéről
gyerek

Rajzpályázat általános iskolásoknak
Deres Kornélia Besúgó Rómeó, meglékelt Yorick című kötetéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés