bezár
 

színház

2022. 09. 01.
Programsorozattal nyitja a szezont az Örkény Színház a Madách téren
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Programsorozattal nyitja a szezont az Örkény Színház a Madách téren A hagyományok szerint az Örkény Kert elnevezésű programsorozattal nyitja a színházi szezont szeptember 10-én az Örkény Színház, amely nyolc bemutatót tervez az új évadban.

Az évadnyitó esemény szervezői idén is három helyszínen várják az érdeklődőket. A programok között szabadtéri klasszikus és könnyűzenei események, színházi előadások, beszélgetések, valamint ismeretterjesztő előadások  szerepelnek, emellett sor kerül az Örkény Színház társulati tagjainak immár hagyományos koncertjére, az Esztrádra is - közölte a teátrum az MTI-vel. Az eseményen az érdeklődők kedvezményesen válthatnak jegyet az előadásokra, valamint lehetőségük nyílik támogatni a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség munkáját is.

Szkéné színház

A tájékoztatás szerint az Örkény Kert rendezvényei ingyenesek, azonban a színház belső terében zajló programokra regisztrálni kell a regisztracio@orkenyszinhaz.hu e-mail címen. Beszámoltak arról is, hogy a teátrumban már megkezdődtek Henrik Ibsen Solness és Molnár Ferenc Liliom című drámájának olvasópróbái. Az évad első bemutatóját október 6-án tartják az Örkény Stúdióban. Henrik Ibsen Solness című színművét Gáspár Ildikó viszi színre Mácsai Pál, Hámori Gabriella, Pogány Judit, Zsigmond Emőke, Polgár Csaba, Bajomi-Nagy György, valamint Szaplonczay Mária előadásában. Az évad nagyszínpadi bemutatóinak sorát október 7-én a Liliom nyitja. Molnár Ferenc színművét Kovács D. Dániel rendezésében láthatják az érdeklődők. Az előadás címszerepét Patkós Márton, Juli szerepét pedig Józsa Bettina játssza.

December 21-én mutatja be a társulat a Robert Wilson, Tom Waits és William S. Burroughs neve által fémjelzett, The Black Rider című kultikus zenés előadást. A magyarországi bemutatót Polgár Csaba viszi színre. Az évad harmadik nagyszínpadi premierjét, Ferdinand von Schirach kortárs német szerző Isten című drámájának bemutatóját februárban tartja a színház Mácsai Pál rendezésében. Az előadás alapfelvetése - a szerző Terror című darabjához hasonlóan - hogy a közönség bevonásával tematizálja a méltóságteljes megöregedés és halál kérdését. A közlemény szerint az évad utolsó nagyszínpadi bemutatóját Ascher Tamás rendezi. Jean Luc Lagarce kortárs francia szerző A várományos című komédiájának premierje április 21-én lesz.

Az Örkény Stúdióban februárban mutatják be a Kárpáti Péter által írt és rendezett, Tejfakasztó munkacímű, a színészek improvizációinak felhasználásával készülő produkciót. Áprilisban Hat medúza egy tepsiben - mélytengeri gasztrohorror címmel Fekete Ádám készít előadást. Az évad utolsó próbafolyamata a Dávid Attila által írt és rendezett Emma lesz, amelyet Kerekes Éva előadásában láthat a közönség.

A közleményben beszámoltak arról is, hogy a társulat új tagja lett Friedenthal Zoltán, aki korábban szabadúszóként többek között a Pintér Béla és Társulata, a Narratíva Társulat és a Katona József Színház előadásaiban szerepelt.

Mint írták, a fennállásának tizedik évfordulóját ünnepli az Örkény István Színház színházpedagógiai és közösségi színházi műhelye. Az évforduló alkalmából szeptember 21-én ÖrkényKÖZ néven új színházi teret avatnak az egykori Ericsson Stúdió helyén.

A közleményben idézik Mácsai Pált, a teátrum igazgatóját, aki az évadnyitón beszélt a színház egyre nehezedő anyagi körülményeiről, a rezsiárak növekedésének várható hatásairól is.  Hangsúlyozta, hogy a bemutatók számát "tartani tervezik", de pár hónapnál nem látnak messzebb. Mácsai Pál kitért arra is, hogy a teátrum öt jelölést kapott a 2022. évi kritikus - díjakra, amelyeknek átadó ünnepségét az Örkény Színházban tartják, október 18-án.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
színház

Shakespeare: Vízkereszt, vagy bánom is én a József Attila Színházban

Más művészeti ágakról

kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés