bezár
 

irodalom

2022. 09. 07.
Nádas Péter Budapestje ősszel
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nádas Péter 1942. október 14-én született Budapesten. A Nádas Péter Budapestje eseménysorozat keretében 2022. szeptember 30. és október 2. között a szerző életműve által inspirált programok várják az érdeklődőket, melyekkel a Budapest Brand és a Jelenkor Kiadó az idén 80. születésnapját ünneplő írót köszönti.

„S így aztán már kicsi gyerekként, még nem jártam iskolába, elég világosan érzékeltem azokat a mérhetetlen különbségeket, repedéseket, réseket, árkokat és szakadékokat, szülővárosom bonyolult, sokszorosan behatárolt, mégis összefüggő családtörténeti topográfiáját,  amely a túlélő szokásrendek és az egyéni adottságok mentén fűzte össze és választotta el a város különös emberi tenyészeteit; az oldás és a kötés azonban szigorúan a szóbeliség mögött, saját konvencióitól mintegy elszigetelve vagy fedetten működött. Ma már világos, hogy ettől a mély és banális ismerettől, az emberi tenyészet kapcsolati hálójának ismeretétől van az embernek egyáltalán szülővárosa, s ezért nem tudja aztán egyetlen más várossal a sajátját felcserélni.”

E sorokat Nádas Péter Világló részletek című memoárjában olvashatjuk. Az 1942. október 14-én, Budapesten született írót idén ősszel több európai főváros is ünnepli, elsőként Budapest köszönti. A Nyugati tér blogon egy hosszabb írást találhatnak az eseményről – Nádas-idézetekkel.

A részletes programot itt érhetik el.

Fotó: Máté Péter

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Beszámoló a Kortárs és a Tempevölgy írótáboráról
Márton László: A kárpótlás, Kalligram Kiadó, Budapest, 2022.
Moskát Anita: A hazugság tézisei, Gabo, Budapest, 2022

Más művészeti ágakról

Interjú Vizin Viktóriával eltérő kulturális tapasztalatokról, a külföldre költözés fontos állomásairól
Csoma Sándor: Magasságok és mélységek


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés