bezár
 

zene

2022. 09. 08.
Egy hónap múlva kezdődik a Liszt Ünnep
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Egy hónap múlva kezdődik a Liszt Ünnep Egy hónap múlva, október 7-én kezdődik a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál, amely október 22-ig klasszikus és kortárs zenei együttműködésekkel, színházi és táncelőadásokkal, ingyenes orgonakoncertekkel, jazz- és könnyűzenei formációkkal, irodalmi, valamint képzőművészeti programsorozatokkal és minifesztiválokkal várja a közönséget.

Liszt Ferenc kora "rocksztárja", karizmatikus, virtuóz előadó, az egyházi zene szakértője, a cigányzene kutatója volt, aki ma is inspirációval tud szolgálni a kortárs előadók számára.

A főváros őszi kulturális kínálatának fontos eleme a Liszt Ünnep. Ezen az igazi összművészeti fesztiválon az előadó- és képzőművészet számos ága képviselteti magát, ősbemutatókkal, magyarországi premierekkel, rendhagyó produkciókkal.

Egy héttel a bécsi premier után hozza el például a Neue Oper Wien Jörg Widmann Das Gesicht im Spiegel című operáját, amely a biotechnológia következményeit boncolgatja, Plácido Domingo zarzuelaestet tart, egy kis meglepetéssel, de visszatér Víkingur Ólafsson izlandi zongorista is, aki ezúttal az Orchestre symphonique de Montréallal érkezik a Müpába.

Fellép a maszkjairól híres német társulat, a Familie Flöz, Ravi Coltrane jazzszaxszofonos egy teljes esttel tiszteleg szülei, John és Alice Coltrane előtt, míg a Studio 5 Kortárs Zenei Műhely (Bella Máté, Kecskés D. Balázs, Kutrik Bence, Szentpáli Roland és Virágh András Gábor) Liszt életének stációiból merítve inspirációt tartja meg öt új kompozíciójának ősbemutatóját.

A könnyűzene kedvelőit is számos program várja. Az Akvárium Klub Isolation Budapest címmel tart nemzetközi underground minifesztivált, a Budapest Showcase Hub a legfrissebb trendeket mutatja fel a főváros több klubjában, a formabontó ausztrál csapat, a Hiatus Kaiyote pedig először lép fel Magyarországon.

A Liszt Ünnephez több társrendezvény is csatlakozik: a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásárnak a Nemzeti Táncszínház ad otthont, az Art Market Budapest Kortárs Képzőművészeti Vásár díszvendég országa idén Szerbia lesz a Bálnában.

Fekete-Kovács Kornél a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az általa vezetett Modern Art Orchestra előadásában Liszt egyik legkülönlegesebb darabja, a Via Crucis csendül fel a Szent István-bazilikában, míg Schöck Atala operaénekes arról beszélt, hogy napjaink egyik vezető Wagner-énekesével, Michael Volléval ad koncertet a Müpában Liszt és Wagner műveiből.

Julius Darvas, a Janoska Ensemble nagybőgőse az együttest jellemző "Janoska-stílusról" szólva hangsúlyozta: zenéjük alapja mindig egy klasszikus darab, amely elvezet a jazzig, popig vagy akár a latin-amerikai zenéhez.

Barta Dóra koreográfus, a Badora Társulat alapítója a David Grossman műve alapján, Osvaldo Golijov zenéjével készülő, Időn kívül című kortárstánc-előadásról beszélt, amelynek a Liszt Ünnepen tartják a premierjét.

Lisztes Jenő cimbalomművész az idén 70 éves Rajkó Zenekarral ad jubileumi koncertet a Pesti Vigadóban, többek között Liszt Ferenc egyik virtuóz darabját, a 11. Magyar rapszódiát eljátszva.

Bocskor Bíborka, a Magashegyi Underground énekesnője elmondta, az együttes a Tóth Krisztina verseire írt dalaival lép fel a Margó Irodalmi Fesztiválon, bemutatva az anyagból készült bakelitlemezt is.

A fesztivál teljes programja a Müpa Liszt Ünnep honlapján érhető el.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A 180-as Csoport című kötet bemutatója
Schubert NOW bejátszókoncert a BMC-ben
JPEGMAFIA & Danny Brown: SCARING THE HOES

Más művészeti ágakról

Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024
irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
A Corvina Kiadó Plautus: Hét komédia című kötetéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés