bezár
 

art&design

2022. 09. 13.
Apró rejtélyek - Hans van der Meer fotókiállítása a Capa Központban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Apró rejtélyek - Hans van der Meer fotókiállítása a Capa Központban  A holland dokumentarista fotográfia neves alakja, Hans van der Meer budapesti felvételeiből látható kiállítás Apró rejtélyek címmel csütörtöktől a Capa Központban.

Hans van der Meer nemzedékének legjellegzetesebb holland dokumentarista fotográfusai közé tartozik: képekkel és szavakkal mesél. Szemléletmódja kutató tekinteten és éles megfigyelőképességen alapul, ahol kéz a kézben jár az empátia, a társadalmi szerepvállalás, az erős humorérzék és az abszurditás - méltatja a fotográfust a Capa Közont által az MTI-hez eljuttatott közlemény.

Az Apró rejtélyek című kiállítás Hans van der Meer 1985-1986-ban Budapesten készített sorozatán kívül a későbbi projektekből is megmutat olyan kiemelkedő pillanatokat, melyek gyökerei magyarországi munkásságának időszakába nyúlnak vissza vagy erre az időszakra utalnak.

Van der Meer Budapest-sorozata betekintést nyújt mindabba, ami a fotóművészt fiatal, kíváncsi kívülállóként lenyűgözte egy olyan országban, amely első látásra idegennek és távolinak tűnt, de ahol hamar rátalált a saját útjára. "Visszatekintve, a sorozat olyan, mint egy átmeneti korszak emlékműve. Egy olyan korszaké, amely a végéhez közeledett egy olyan városban, Európa szívében, amely leharcoltnak tűnt, nyögött, recsegett és ropogott a történelem súlya alatt, de ahol végre remény volt valami újra" - idézi a közlemény Claudia Küsselt, a kiállítás kurátorát.

Van der Meer erős történetmesélő képessége először állóképekben, majd szövegben és videóban mutatkozott meg. Nem véletlen, hogy a Budapestről készült fotói filmek állóképeire emlékeztetnek. A filmvígjátékok világának olyan ikonjai inspirálták, mint Buster Keaton és Jacques Tati, de olyan kivételes filmrendezők is inspirálóan hatottak rá, mint Jirí Menzel és később Tarr Béla. Magyarországi tartózkodása alatt az irodalom területén felfedezte Bohumil Hrabalt és más közép-európai írókat, akiknek jellegzetes és hangulatos művei tökéletesen illenek Van der Meer ebben az időszakban készített fotóihoz - áll a közleményben.

A 113 képet és 3 videót bemutató tárlat december 23-ig tekinthető meg a Capa Központban.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Závorszky-Simon Márton képei a Vízivárosi Galériában
Papageorgiu Andrea alkotásai a Barabás Villában
art&design

Koleszár Stella kiállítása a Kis Présházban (1111 Budapest, Bartók Béla út 44.)

Más művészeti ágakról

irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés