bezár
 

art&design

2022. 09. 28.
Hamarosan látogatható a Határeset 2.0
Kelet-Közép-Európa, újra 
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hamarosan látogatható a Határeset 2.0 A kiállítás a kelet-közép-európai identitás kérdésével foglalkozik olyan fiatal képzőművészek munkáin keresztül, akik számára a régiós rendszerváltások már nem feltétlenül jelentenek viszonyítási pontot, akik a Keleten innen, Nyugaton túl viszonylagosságát már nem tekintik történeteik sarokpontjának. Munkáikban a régió geopolitikai helyzete mellett számos más identitásformáló elem társul, ezek szövedékén át látszik Kelet-Közép-Európa változó alakja.

A kiállítás címét Hunčík Péter Szlovákiában élő magyar pszichiáter regénye (2009) inspirálta, amely egy határmenti, vegyes lakosságú szlovák kisváros közösségén keresztül mutatja be a régió huszadik századi történelmét. A kifejezés utal egyrészt a határok kiemelt jelentőségére a régióban, másrészt arra a köztes helyzetre, amelyet a Nyugat és Kelet közöttiség teremt, az „inkább itt-kevésbé ott” folyamatosan változó szempontjaira, az állandó viszonylagosságra.

A Határeset 2.0 a debreceni MODEM idén ez év januárjában megnyílt kiállításának újragondolása. Az első Határeseten öt ország (Csehország, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Románia) tizennégy fiatal művészének alkotásai voltak láthatóak, amelyek többsége kifejezetten arra a tárlatra készült. Míg a debreceni tárlaton nagy hangsúly került az 1848 és 2021 közötti időszak történeti kontextusainak – nyelv, határ és regionális önmeghatározás fogalmain keresztüli – felvázolására, addig a mostani, a Budapest Galériában megrendezésre kerülő kiállítás a régión belüli marginalizált csoportok helyzetének beemelésével egészült ki. Az Ukrajnában zajló háború újra megkerülhetetlenné tette a határok és a régiós szolidaritás kérdését, több szempontból újrarajzolva Kelet-Közép-Európa mentális térképét. Mindezekből következően fontos volt, hogy a meglévő alkotások mellett olyan, a tágabb értelemben vett kelet-közép-európai régióból származó művek is bemutatásra kerüljenek, amelyek a nyugat-kelet dichotómia kizárólagosságának csapdája helyett reflektálnak a régión belüli társadalmi problémákra, a kitekintés helyett a befelé fordulásra is.

Kiállító művészek: Yana Bachynska, Bozzai Dániel és Máté Dániel, Vasile Cătărău, Megan Dominescu, Olga Dziubak, Erményi Mátyás, Alina Kopytsa, Molnár Judit Lilla, David Přílučík, Emília Rigová, Sergey Shabohin, Jiří Žák

Kép forrása: budapestgaleria.hu

Határeset 2.0
A kiállítás megnyitója szeptember 29-én, este 18 órakor kezdődik, ahol ZSÜJA zenei performansza lesz hallható. A tárlat megtekinthető szeptember 30. és november 27. között. Kurátor Don Tamás, a grafika Kozma Dániel munkája. További információ ezen a linken található. 
Helyszín: Budapest Galéria • 1036 Budapest, Lajos utca 158.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
Az antropomorf jelleg mint animációs karaktertipológiai megközelítés
art&design

Interjú Esterházy Marcellel a MODEM-ben tartott kiállítás kapcsán
art&design

Interjú Révész Emese művészettörténésszel

Más művészeti ágakról

Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés