bezár
 

film

2022. 10. 02.
Dichterliebe – A tizenkét óriás az Átriumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Október 14-én és október 21-én a Dichterliebe – A tizenkét óriás című egyedi összművészeti produkciót tekinthetik meg a nézők az Átriumban.

A Robert Schumann dalciklusa nyomán készült Dichterliebe – A tizenkét óriás című előadásban egy elképzelt szerelmi történet elevenedik meg egyszerre a filmvásznon, a zenében és a színpadon, amelyet Horvát Lili írt és rendezett.

A főszereplők Szemenyei János és Wrochna Fanni, míg a filmes jelenetekben többek között Nagy Zsolt és Stork Natasa is szerepel, akikkel a rendező korábbi, számos nemzetközi díjat nyert, Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmjében dolgozott már együtt. A Dichterliebe – A tizenkét óriás című előadásban megelevenedő történet egy olyan szerelemé, amelyhez egy ember is elég. A túlfűtött, hol visszaemlékező, hol dühös, hol lemondó dalok belső történésekről szólnak, nem egy valódi, megélt kapcsolat kínjairól és boldogságáról. A külső és a belső világ konfrontációját emeli ki a különböző műfajok ütköztetése.

„A színpadon megjelenő filmjelenetek nem háttérvetítésként működnek: egyenrangú részei a koncertelőadásnak. Sokan kérdezik, hogy meg lehet-e nézni külön a filmet. De nem: ez a film kifejezetten az előadáshoz készült, csak annak részeként érvényes. Kedvemre való a gondolat, hogy forgattunk egy körülbelül negyven perces anyagot, amely akár egy nagyjátékfilm részeként is megállná a helyét, de csak azok láthatják, akik eljönnek a Danubia Zenekar előadására” – nyilatkozta Horvát Lili rendező. „Több szempontból is üdítő volt számomra ez a munka. Rendkívül inspiráló volt a zenekarral, illetve Balogh Máté kortárs Schumann-átiratával dolgozni. Másrészt filmesként én a nagyjátékfilmek többéves készülési ciklusaihoz vagyok szokva – felszabadító volt ezúttal a színházi ritmushoz igazodni, ahol az első ötlettől néhány hónap alatt eljutunk a premierig. Alkalmam nyílt sokakkal újra együtt dolgozni a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre stábjából, a színészek közül Stork Natasával és Nagy Zsolttal – és történt egy pár nagyon izgalmas új találkozás, elsősorban Szemenyei Jánossal és Wrochna Fannival” – teszi hozzá.

„Régóta szerettem volna a kedvenc műfajaimat egy estén összehozni, így született a Dichterliebe ötlete is. A zene a lelke, a színház a teste, a film pedig az arca az előadásnak, amelyben az egyes tagok képesek tökéletes összhangban, egymást erősítve működni” – nyilatkozta Hámori Máté karmester, az előadás zenei vezetője.

A Dichterliebe – A tizenkét óriás című előadás október 14-én és 21-én lesz látható az Átriumban Horvát Lili rendezésében, Hámori Máté zenei vezetésével, Balogh Máté hangszerelésében, a Danubia Zenekar előadásában, Szemenyei János és Wrochna Fanni főszereplésével. A filmes jelenetekben rajtuk kívül Boros Anna, Kőszegi Katalin, Nagy Zsolt, Venekei Mariann és Stork Natasa szerepelnek.

 

Hír forrása: Dichterliebe – A tizenkét óriás produkció
Fotók forrása: Felvégi Andrea werkfotói

 

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Beszámoló a Cinemira Nemzetközi Gyerek- és Ifjúsági Filmfesztivál szervezésében tartott Junior, illetve Gyerek- és Ifjúsági Filmes Pitchfórumról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés