bezár
 

zene

2022. 10. 02.
Elhunyt Szakcsi Lakatos Béla
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Elhunyt Szakcsi Lakatos Béla 2022. október 2-án hajnalban, 80. életévében elhunyt Szakcsi Lakatos Béla, a magyar jazz ikonikus alakja. Személye összefonódott a hazai jazz fejlődésével és kiteljesedésével, távozása pótolhatatlan veszteség – írja Facebook-oldalán a Magyar Jazz Szövetség.

Szakcsi Lakatos Béla a Nemzet Művésze, Kossuth-díjas zongoraművész, zeneszerző volt. Egy történettel idézzük meg emlékét, amit a prae.hu számára mesélt arról, hogyan ismerkedett meg Cziffra Györggyel.

„Egy gyerekkori élményem fűződik hozzá. Kilenc éves voltam, amikor nagykoncertet adott a Zeneakadémián. Hát, elmerészkedtem oda. A művészbejárón mentem be megszeppenve, és megkérdeztem, hogy hol találom a mestert. Mondtam, hogy beszédem van vele. Azt is megérdeklődtem, hogy néz ki. A folyosón gyakorló zenészek csak nevettek rajtam. Mondták, hogy egy sovány, szikár ember fog jönni barna kalapban és bőrkabátban. Ő lesz a Cziffra. Meg is érkezett. Elkezdtem remegni, de összeszedtem a bátorságom és bekopogtam az ajtaján. Benyitottam, megláttam őt egy arab asszony, Soleilka társaságában. Kisfia, aki akkor egy-két évvel lehetett fiatalabb nálam, ott játszott a padlón egy kisvonattal.

Cziffra elém jött és megkérdezte, miben segíthet nekem. Belevágtam a mondókámba, beszéltem neki arról, hogy egy éve tanulok zongorázni, hogy szeretnék jól játszani, és hogy sokat hallottam már róla. Biztos, ami biztos alapon elsütöttem azt is, hogy akárcsak ő, én is cigány származású vagyok. Rátértem a lényegre – mondtam, hogy szeretnék bemenni a koncertjére, de tudom, hogy minden jegy elkelt. Cziffra nagyon kedves volt, rögtön szólt egy illetékesnek. Kiírtak számomra egy jegyet, és kértek, hogy menjek be a terembe, rendeznek ott nekem helyet majd. Sose felejtem el: az első sorba, a faltól nem messze raktak le egy széket.”

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

A Prae körkérdése zeneszerzőkhöz: Sőrés Zsolt válaszol
Jean-Jacques Rousseau zeneszerzői munkássága
Vajszlón, nyitott füllel és szemmel
Fekete Zaj Fesztivál, 2022

Más művészeti ágakról

Desiré Central Station 2022 – No Filter
Piros orr mesék - kötetbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés