bezár
 

film

2022. 10. 11.
Égető témák a 19. Verzió Filmfesztiválon
A fesztivált november 8. és 20. között rendezik meg Budapesten és 5 vidéki városban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Égető témák a 19. Verzió Filmfesztiválon Mit tudunk egyénileg tenni a klímaváltozás, egy elnyomó rezsim vagy a diszkrimináció ellen? Hogyan állnak az újságírók a cenzúrához? Mi történik a brazil esőerdőkben? Hogyan élik túl az emberek nap mint nap a háborút vagy a blokádot? Világunk számtalan aktuális kérdésére és égető témájára keresi a választ a Verzió több mint 70 kreatív dokumentumfilmje, amelyeknek legtöbbje először lesz látható Magyarországon.

A Verzió 19. éve hív utazásra, hogy nézői megismerhessék a valóság különböző rétegeit, globális és személyes történeteken keresztül közelebb férkőzhessenek a világ teljességéhez. Az idei kínálat is tele lesz bátor főszereplőkkel, és a Verzió meghívására a filmek elhivatott rendezőivel is találkozni lehet majd a fesztivál idején. Segítségükkel, valamint újságírók, aktivisták és akadémiai meghívottak részvételével a fesztivál vendégei elmerülhetnek a legaktuálisabb nemzetközi és hazai emberi jogi témákban.

Magyarországon először vetítik a Verzión az Egy újságíró meggyilkolása (The Killing of a Journalist, r.: Matt Sarnecki, 2022) című filmet. 2018-ban Ján Kuciak szlovák újságírót és menyasszonyát brutálisan meggyilkolták szlovákiai otthonukban. Haláluk a legnagyobb tiltakozást inspirálta Szlovákiában a kommunizmus bukása óta. A történet váratlan fordulatot vett, amikor egy forrás kiszivárogtatta a gyilkossági ügy titkos aktáját a meggyilkolt újságíró kollégáinak.

Szintén Magyarországon először a Verzión lesz látható a f@ck this job (r.: Vera Krichevskaya, 2021). Natasha újgazdag, sikeres nő, aki a hírnevet és álmai megvalósításának lehetőségét keresi. Elhatározza, hogy független tévéállomást indít Oroszországban. Ellenzéki riportereket fogad fel, és „gyermeke”, a Dozhd TV gyorsan a politikai és szexuális szabadság magányos szigetévé válik, az egyetlen független hírtelevízió, amely túlélte Putyin leszámolását a szabad médiával.

Miután az Egyesült Államok kivonult Afganisztánból, a tálibok sokkal gyorsabban vették át az irányítást, mint azt bárki elképzelte volna, és azonnal hozzáláttak a szabadságjogok radikális visszaszorításához. Az Oscar-díjas rendező Matthew Heineman legújabb dokumentumfilmje, a Visszavonulás (Retrograde, r.: Matthew Heineman, 2022) az amerikai evakuálás és az afgán kormány megdöntése közötti rövid időszakban készült. Sadat vezérőrnagy és a 215. hadtest útját követve a „végtelen háború” befejezésének következményeire vethetnek egy pillantást a nézők.

Az Antropocén szekcióban minden évben a környezetet érintő filmek kerülnek beválogatásra. Ilyen a Föld életre-halálra (The Territory, r.:Alex Pritz, 2022), amely lélegzetelállító képekkel mutatja be, hogyan tudják felvenni a harcot az Uru-eu-wau-wau őslakosok az esőerdők pusztítása ellen. Felvértezik magukat új technológiákkal: drónok figyelik az esőerdő kivágását, és egy speciális médiacsapat is összeáll, hogy őszinte riportjaikat közvetítse a világnak. Ez döntő fontosságúnak bizonyul, amikor a Covid-19 rohamosan terjed Brazíliában is, és az Uru-eu-wau-wau a vírustól való félelmében elszigeteli magát a környező világtól.

Számtalan díjat bezsebelt, köztük az idei Sundance legjobb nemzetközi dokumentumfilmjének járó elismerését, valamint Cannes-ban a Golden Eye díját, a Minden, ami lélegzik (All That Breathes, 2022). Shaunak Sen filmje egy testvérpárról szól, akik Új-Delhi apokaliptikus levegőjében és az egyre fokozódó erőszakban életüket a viharos idők egyik áldozatának, a fekete kánya madarak védelmének szentelik.

A Verzió a DocuDays UA filmfesztivállal közösen friss ukrán dokumentumfilmeket is bemutat, amelyek a háború borzalmain túl különleges emberi történeteket helyeznek előtérbe a kifejezetten ukrán filmeknek dedikált Szolidaritás UA szekcióban.

A fesztivál emellett az In Memoriam Mantas Kvedaravičius szekcióval szeretne tisztelegni a bátor litván rendező munkássága előtt. Kvedaravičius sokadjára dolgozott Mariupolban, az ágyútűzben élő városról szóló első filmjét 2016-ban mutatta be a Verzió. Filmje szereplőit felkeresve idén tavasszal folytatta a forgatást, hogy dokumentálja a bombázások alatti életet az ukrán városban. Áprilisban viszont az orosz megszállók megölték a 46 éves rendezőt. A Verzión látható lesz a korábban megjelent Mariupolis és a Mariupolis 2, amelyek az orosz-ukrán háború alatti mindennapi túlélés erőteljes dokumentációit adják.

A Verzió keretében teret kapnak a dokumentarista megközelítés új formái is, a filmes műfajok határterületen mozgó alkotások. Így a programba visszatér a Vektor VR szekció, amelynek keretében olyan friss nemzetközi VR-alkotásokat állítanak ki, amelyek egy-egy új nézőpontot kínálnak különböző problematikák értelmezésére: a nézők vagy, pontosabban szólva, élményszerzők az emberi érzelmek és motivációk belső világába, valamint ritkán látható helyszínek, élethelyzetek kontextusába is betekintést kaphatnak.

Idén debütál a Verzió és a Primanima közös animációs filmes szekciója, az AniDoc, és először kerül megrendezésre a Young Critics filmkritikusi workshop is. A szakmai programok iránt érdeklődők további részleteket a fesztivál weboldalán találhatnak.

A mozikban Budapesten november 9. és 16. között lehet megnézni a filmeket, míg Budapesten kívül a Szabad Terekkel karöltve Debrecenben, Szombathelyen, Pécsett, Szegeden és Kecskeméten vetítenek válogatásokat. A fesztivál online filmtára, a Verziótéka, pedig november 14–20. között várja azokat, akik virtuálisan szeretnének csatlakozni a 19. Verzióhoz.

 

Forrás: Verzió Filmfesztivál

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Bernáth Szilárd: Larry
Marie Kreutzer: Fűző
Ugrin Julianna és Vizkelety Márton: A döntés

Más művészeti ágakról

A Kokas-féle komplex művészetpedagógiai foglalkozás
irodalom

Szeifert Natália: Örökpanoráma, Kalligram, Budapest, 2022.
art&design

Gondolatok a Geometric Environments című kiállításról
Beszélgetés Sándor L. István könyvéről, Ács Jánosról, Máté Gáborral


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés