bezár
 

irodalom

2022. 10. 19.
Nők és a kortárs irodalmi kánon címmel rendez két részes beszélgetés sorozatot a FISZ
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nők és a kortárs irodalmi kánon címmel rendez két részes beszélgetés sorozatot a FISZ A Fiatal Írók Szövetsége október 22-én és 23-án két részes beszélgetéssorozatot szervez a Fuga - Budapesti Építészeti Központban. A beszélgetések kiindulópontja az, hogy kevéssé tapasztalható a női írók és a női irodalom jelenléte az irodalmi kánon(ok)ban az oktatástól kezdve a szakmai rangsorokon át a könyvkiadásig - és adott esetben a különböző irodalmi díjak odaítéléséig. Ezeket a kérdéseket nem a kvótaszemlélet kötelező érvényűségével szeretnék kezelni, hanem azon túlmutatva, nemzetközi viszonyrendszerbe helyezve. Magyarországi, erdélyi és vajdasági meghívottakkal az első est témája az irodalomtörténeté, a második pedig a legfrissebb kortárs irodalomé lesz.

Október 22., 18 óra, Fuga - Budapest Építészeti Központ

Téma: Nők az erdélyi irodalomtörténeti kánonból

Vendégek: Balázs Imre József, Vallasek Júlia, Szarvas Melinda

Az Erdélyi Magyar Nőírók című kötet szerzői a teljesség igénye nélkül foglalkoztak olyan erdélyi magyar szerzőkkel mint Berde Mária, Thury Zsuzsa, Erdélyi Ágnes, Ignácz Rózsa, Varró Ilona, Hervay Gizella, Várady Emese, Adonyi Nagy Mária, Polcz Alaine és egy kortárs, fiatal szerző, Mãrcutiu-Rácz Dóra.

Kik ismertek máig és kik merültek feledésbe? Milyen poétikai vagy kontextuális okok állhatnak e mögött? Mi lehet a nők által írott művek (re)kanonizálódási folyamatának a sajátossága? Vonhatunk-e párhuzamokat az erdélyi, a magyarországi és a vajdasági irodalommal?

Az facebook esemény itt érhető el.

Október 23., 19 óra, FUGA Budapesti Építészeti Központ

Téma: Nők és a kortárs irodalmi kanonizáció

Vendégek: Kustos Júlia, Ferentz Anna-Kata, Vörös Anna, Sirokai Mátyás

Van egy nő. Ír. Eddig nem is volna probléma, de az asztalfióktól távolodva egyre kacifántosabb az irodalmi szcénában való megjelenés, hát még az ott maradás. Elfogadó és elutasító levelek a folyóiratok és könyvkiadók szerkesztőitől, felkérések, lemondások, kései publikációk nagysokára és váratlan szövegínség: „Kedves Szerzőnk, küldhetnél már valamit, rég közöltél nálunk”. Vajon milyen egyéni utak vezetnek a kortárs irodalmi kánonba? Mit tapasztaltak és tapasztalnak meghívott szerzőink? Mit gondolnak a nőként való érvényesülés lehetőségeiről és akadályairól?

További információk itt érhetők el.

A beszélgetésekre szeretettel invitálnak a szervezők minden érdeklődőt!

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége
Weber Kristóf Keringő című regényének bemutatója
Lengyel riportirodalom - Prae 2023/2 lapszámbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés