bezár
 

art&design

2022. 10. 19.
A forradalom falusi mindennapjai elevenednek meg a Skanzenben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A forradalom falusi mindennapjai elevenednek meg a Skanzenben Az 1956-os forradalom időszakának falusi mindennapjai elevenednek meg a szentendrei Skanzen autentikus környezetében a nemzeti ünnep hétvégéjén, október 22-én és 23-án.

Az '56 falun - Történelem és mindennapok vidéken címmel meghirdetett program alkalmával a látogatók megismerhetik az 1956-os események néhány vidéki epizódját, beöltözhetnek az 1950-es évek ruháiba, és megkóstolhatják az ínséges időkben gyakran fogyasztott köleskását.

A Skanzenben a Dél-Dunántúl tájegység Faddi házánál élelmiszert és ruhát gyűjtenek teherautóval a budapesti forradalmároknak. Megtudhatják a látogatók, hogy a kisalföldi Jánossomorjánál ezrek szöktek át Ausztriába a forradalom leverése után. Az Ásványrárói háznál a mosonmagyaróvári vérengzés helyi áldozatára emlékeznek.

Ismeretterjesztő előadások, filmvetítés árnyalja a Skanzenbe látogatók korszakról kialakult elképzeléseit. A kézműves programok is a kort idézik, hogy a gyerekek ízelítőt kaphassanak az 1950-es évek tárgyi világából. Varrhatnak rongybabát és textilzsebkendőt, készíthetnek gombfocit vagy plakettet, de fűzhetnek nemzeti színű karkötőt is gyöngyökből.

Fotók: Skanzen.hu

A Skanzen részletes programterve a következő linken érhető el.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban
Az antropomorf jelleg mint animációs karaktertipológiai megközelítés
Megnyitószöveg Borbély Zita Egy komposzt mintázatai című kiállításához

Más művészeti ágakról

Roy Jacobsen: A láthatatlanok című regényéről
Dev Patel: A Majomember
Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés