bezár
 

film

2022. 10. 26.
Fesztiváldíjas filmekkel érkezik a 20. Olasz Filmfesztivál
A MittelCinemaFest idén november 5-től 16-ig tart
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Felix van Groeningen az idei cannes-i filmfesztiválon a Zsűri Díját elnyert Nyolc hegy című filmjével nyílik november 5-én a 20. Olasz Filmfesztivál – MittelCinemaFest a budapesti Puskin moziban.  A Budapesti Olasz Kultúrintézet és az Istituto Luce-Cinecittà közös rendezvényén november 5. és 16. között a Puskin és a Tabán moziban 12 kortárs olasz filmet, köztük több fesztiválsikert nézhet majd meg a hazai közönség eredeti nyelven, magyar felirattal. 

November 5-én 19 órakor a budapesti Puskin moziban Felix van Groeningen filmje nyitja a filmfesztivált. A Paolo Cognetti azonos című, Magyarországon is megjelent regénye alapján készült Nyolc hegy egy barátság történetét meséli el. Egy barátságét, amely két kisfiú között jött létre, akik felnőttként megpróbálnak letérni az apáik által járt útról, az élet viszontagságai végül mégis mindig haza terelik őket. A filmet a Mozinet forgalmazza 2023 januárjától.

Paolo Virzì 2022-es Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon Premio Francesco Pasinetti díjjal méltatott Szárazság című filmje is szerepel a műsorban. A film Rómában játszódik, ahol három éve nem esett az eső, és a vízhiány felborítja a szabályokat és a szokásokat. A szomjazó és tilalmakkal teli városban mozognak a film szereplői, fiatalok és idősek, a társadalom peremén élők és sikeres emberek, áldozatok és haszonlesők. Miközben mindegyikük a saját megváltását keresi, életük egyetlen, egyszerre ironikus és tragikus szálon fonódik össze. A filmben szerepel Silvio Orlando, akit Paolo Sorentino Ifjú Pápa című sorozatából ismerhet a közönség, Valerio Mastandrea, akit Paolo Genovese Teljesen idegenek című keserű vígjátékában láthattak a hazai mozizók, illetve Monica Bellucci.

Látható lesz a 2022-es Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon többek között Brian-díjjal elismert A hangyák ura is. A film egy, az 1960-as évek végén Rómában nagy visszhangot kiváltó pert elevenít fel. Aldo Braibanti költőt és drámaírót kilenc év börtönbüntetésre ítélték, mert a vád szerint egyik, a nagykorúságát alig betöltött tanítványára és barátjára fizikai és lelki értelemben is rákényszerítette saját akaratát. A fiút a családja kérésére pszichiátriai intézetbe zárták, ahol elektrosokk-terápiának vetették alá. Néhány évvel később a kényszerítést törölték a büntetőtörvénykönyvből. Egy újságíró vállalkozik az igazság feltárására, akinek meg kell küzdenie a gyanakvással és a cenzúrával is.

A szintén az idei Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon közönségdíjat nyert Peremlét főszereplői egy punkegyüttes fiatal tagjai, akiknek végre alkalmuk nyílik arra, hogy igazán megmutassák magukat: ők lesznek a híres amerikai hardcore punkzenekar bolognai koncertjének előzenekara. Amikor a koncertet lemondják, a három punkzenész nem adja fel: ha nem mehetnek Bolognába, hogy a Defence-szel játszanak, akkor majd a Defence megy hozzájuk Grossetóba. A tervük kivitelezése azonban a vártnál nehezebbnek bizonyul, és nemcsak a vállalkozásuk sikere válik kétségessé, hanem hármójuk barátsága is próbára kerül. Ezt a filmet is láthatják az Olasz Filmfesztivál vetítéseire jegyet váltók.

Végül: Olaszország idei Oscar-nevezettjét is vetítik a fesztiválon. A cannes-i versenyben debütált Nosztalgia című filmben Felice negyven év távollét után tér vissza szülőföldjére, Nápoly elrettentő részébe, a Sanità negyedbe. Újra felfedezi a kerület helyeit, szabályait és a múltat, amely felemészti. A főszerepben: Pierfrancesco Favino. 

A Budapesti Olasz Kultúrintézet és az Istituto Luce-Cinecittà közös rendezvényén a fentieken túl is lesznek izgalmas címek, a Puskin és a Tabán moziban összesen 12 kortárs olasz filmet láthat majd a magyar közönség a szervezők tájékoztatása szerint.

 

Forrás: 20. Olasz Filmfesztivál / MittelCinemaFest

Kép a főoldalon: jelenetkép A hangyák ura című filmből
Borítókép: jelenetkép a Szárazság című filmből
Négyzetes kép a leadben: jelenetkép a Nosztalgia című filmből

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

A 14. Frankofón Filmnapokról
Interjú Vermes Dorkával az Árni című első nagyjátékfilmjéről
Prikler Mátyás: Hatalom

Más művészeti ágakról

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés