bezár
 

film

2022. 10. 27.
Csütörtök este kezdődik a hatodik Szlovén Filmnapok
Díjnyertes filmek és Szlovénia idei Oscar-nevezettje a Toldi moziban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
2022. október 27-én csütörtökön 20 órakor Szlovénia 2022-es Oscar-nevezettje, a Sanremo vetítésével kezdődik a hatodik Szlovén Filmnapok, a hagyományoknak megfelelően a budapesti Toldi moziban. A Sanremo forgatókönyvíró-rendezője, Miroslav Mandić is jelen lesz a budapesti bemutatón. Október 28-án a Szuka, rosszalló kifejezés nőre című filmet vetítik, míg október 29-én a Leltár pereg majd. 

2022. október 27-én, csütörtökön 20 órakor a budapesti Toldi moziban Miroslav Mandić író-rendeztő Sanremo című alkotásával nyílik az idei Szlovén Filmnapok. Bruno és Duša egy idősek otthonában élnek, alkalmanként találkoznak, együtt töltik az időt, de folyamatosan megfeledkeznek arról, hogy ismerik egymást. Ennek ellenére minden újabb találkozás örömmel tölti el mindkettőjüket. A hazájában az egyik legismertebb rendező filmjeit számos neves nemzetközi filmfesztiválon – Locarno, Chicago, Santa Barbara, München, Szarajevó, Melbourne, Krakkó, Kairó – vetítették, és számos díjat nyertek. Ez az alkotása Szlovénia 2022-es Oscar-nevezettje. A film forgatókönyvírója és rendezője, Miroslav Mandić elkíséri alkotását a budapesti premierre, és a vetítés után közönségtalálkozót is tart.

Október 28-án, pénteken 20 órakor vetítik Tijana Zinajić a Szlovén Filmfesztiválon kilenc díjat nyert munkáját, a Szuka, rosszalló kifejezés nőre című filmet. A film főszereplője Eva, a huszonéves festőnő. Dohányzik, iszik, bulizik, időnként drogozik, és nem talál ihletet a festéshez. Mikor rájön, hogy változtatnia kell az életmódján, a neten keres segítséget. 

Végül október 29-én, szombaton 20 órakor a San Sebastiáni Filmfesztiválon debütált, a Portorož Szlovén Filmfesztiválon hat díjat nyert Leltár című film pereg majd, melynek főhőse, Boris Robič átlagember. Egy este azonban valaki megpróbálja lelőni. A nyomozás során nem derül ki semmi. Nincs sem ellenség, sem gyanúsított. Miután a rendőrség lezárja az ügyet, Boris saját szakállára kezd nyomozásba, amely során meglepődve ébred rá, hogy több ember gyűlölheti, mint ahogy azt valaha is feltételezte volna. „A magány, a szeretet keresése, a félelem, a paranoia, a kétség, az életről alkotott elképzeléseink relativizálódása képezik a film tematikus magját, ám ezeket a „súlyos” témákat szórakoztató és ironikus hangnemben szeretném megközelíteni” – nyilatkozta Darko Sinko, a film forgatókönyvíró-rendezője.

Az eseményt a Szlovén Filmközpont, a Budapest Film Zrt. és a Szlovén Köztársaság budapesti nagykövetsége együttműködve szervezik.

Forrás: Szlovén Filmnapok

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Csáki László: Kék Pelikan
Interjú Vermes Dorkával az Árni című első nagyjátékfilmjéről
Prikler Mátyás: Hatalom

Más művészeti ágakról

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Nils Frahm: Day
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés