bezár
 

zene

2022. 11. 06.
A Zeneakadémián ad koncertet a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ünnepi nagykoncertet ad a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara fennállásának 169. évfordulója alkalmából november 17-én a budapesti Zeneakadémián.

Az esten Schubert-Dohnányi f-moll fantáziájának zenekari átirata, Mahler 1. (D-dúr) "Titán" szimfóniája és a Blumine, Liszt Prométheusza, Orbán György Szimfonikus finálé, Kodály Marosszéki táncok, valamint Bartók Öt népdal énekhangra és zenekarra című műve hangzik el Vajda Gergely vezényletével. Szólistaként Horti Lilla operaénekes lép színpadra.

Mint kiemelték, a hangverseny műsorában szereplő szerzőket és műveket mind szoros kapcsolat fűzi hazánk első hivatásos professzionális szimfonikus zenekarához, amelynek első koncertje 1853. november 20-án volt Erkel Ferenc vezényletével.

Kultúrtörténeti esemény volt a Schubert halálának 100. évfordulójáról megemlékező ünnepélysorozat, amelynek záróestjén először hangzott el az f-moll fantázia zenekari változata az akkori elnök-karnagy, Dohnányi tollából - olvasható a közleményben.

Bartók is e zenekar számára dolgozta át öt zongorakíséretes népdalát a Társaság 80. születésnapjára, és bár Kodály Zoltán a Marosszéki táncok zenekari változatát Arturo Toscanini ösztönzésére készítette el, itthon mégis a Filharmóniai Társaság játszhatta először.

Mahler a budapesti operaház igazgatójaként dolgozott, amikor 1889-ben befejezte 1. szimfóniáját, természetesnek tartotta tehát, hogy új alkotását a Filharmóniai Társaság Zenekarának élén mutassa be. Ebben a korai változatban szerepelt még a később elhagyott "Blumine" tétel.

Az ünnepi műsorból nem hiányozhat a zenekar történetét meghatározó Liszt Ferenc sem, aki a humánumért, az emberiségért szenvedő hős szimbólumát látta Prométheuszban - írták, hozzátéve: mivel az együttes az új magyar zene elkötelezett támogatója, a hangversenyen egy kortárs magyar alkotás, a Kossuth-díjas Orbán György új műve is megszólal.

Fotó: Budapesti Filharmóniai Társaság (Facebook)

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
A Bélaműhely koncertje a pécsi Szabadkikötőben

Más művészeti ágakról

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés