bezár
 

irodalom

2022. 11. 25.
Megnyílt az OSZK Esszencia című új állandó kiállítása
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megnyílt az OSZK Esszencia című új állandó kiállítása Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) alapításának 220. évfordulója alkalmából megnyílt a nemzeti bibliotéka Esszencia című új, angol és magyar nyelvű állandó kiállítása.

A csütörtöki megnyitón Novák Katalin köztársasági elnök üzenetét tolmácsolva Victor Katalin elnöki tanácsadó kiemelte: az OSZK születése alapjaiban járult és járul hozzá ma is a nyelvében, szellemiségében, esszenciájában szuverén nemzet kulturális életéhez.

prae.hu

Magyarország most is épül, előre tekint és meg akarja magát mutatni a világnak - hangsúlyozta üzenetében az államfő, hozzátéve: "kötelességünk építkezni, konokul kitartani a nemzet megerősítésének és építésének szándéka mellett".

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár kiemelte: Magyarországon 220 évvel a nemzeti könyvtár megalapítása után ma 3900 könyvtári szolgáltatóhely található, és a mozgókönyvtári rendszerrel minden településen elérhetők a könyvtári szolgáltatások.

Ezek a könyvtárak mindenütt az írott, rögzített kultúra őrzői és továbbadói, rendkívül erős és fontos közösségépítő szerepük van - hangsúlyozta az államtitkár.

A tárlat a nemzeti könyvtár alapítója, Széchényi Ferenc gróf előtt tiszteleg és a történelmi előzménynek tekinthető Corvin-könyvtárat is felidézi, valamint a többmilliós dokumentumállomány összetettségét, az írott magyar kulturális örökséget mutatja be.

Fotó: MTI archív

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Hegymegi Flóra és Horváth Florencia beszélgetése a Kötetlenül sorozat keretében
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés