bezár
 

irodalom

2022. 11. 28.
Szántai Jánost választották az Erdélyi Magyar Írók Ligája elnökévé
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szántai Jánost választották az Erdélyi Magyar Írók Ligája elnökévé Szántai János költőt, írót, újságírót választották az Erdélyi Magyar Írók Ligája (E-MIL) elnökévé a liga szombaton tartott közgyűlésén az E-MIL szabályzata szerint a tagok az öttagú választmányt választják meg, mely a maga soraiból jelöli ki az elnököt. Hozzátette: Karácsonyi Zsolt leköszönő elnökkel, Király Zoltánnal, Marcutiu-Rácz Dórával és Zsidó Ferenccel közösen alkotják a liga új választmányát. – mondta Szántai.

Kiemelte, hogy válságos időkben veszi át az írószervezet vezetését, így „archiválni kell" azokat a célokat, amelyek megvalósítására aligha lesz lehetőség a közeljövőben. Ezek helyett a megvalósítható, kis költségvetésű célokra kíván összpontosítani. Utóbbiak sorában a többi között annak a célnak a megvalósítását említette, hogy hozzák közelebb egymáshoz a felvidéki és erdélyi írókat. Úgy vélte, várhatóan már 2023-ban sikerül elindítani egy olyan programot, amelynek keretében egyik évben Felvidéken, másikban Erdélyben táboroznak együtt a két régió fiatal magyar írói. E táborok alatt megismerkednek egymás írásművészetével, műhelymunkákat tartanak. 

Szántai János régóta dédelgetett álmának nevezte a nyitást a román írók és a román irodalom felé. Megjegyezte: első körben három erdélyi magyar író könyvét szeretnék románra fordíttatni, és három román író könyvét magyarra, majd ha sikerrel járnak, bővítenék a kört. 

E célok mellett folytatják az elmúlt években már jól bevált programokat. Olvasótalálkozókat, karavánokat szerveznek, megünneplik a költészet napját, továbbra is megszervezik az E-MIL-tábort, amelyben a tagjaik találkozhatnak egymással. 

Az Erdélyi Magyar Írók Ligájának jelenleg 129 tagja van, a tagok többsége erdélyi, de akad közöttük magyarországi is.

kép forrása: Erdélyi Magyar Írók Ligája - Facebook

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

A „Mészöly Miklós és a kortárs irodalom” című rendezvényről
irodalom

Telt házas rendezvény keretében mutatták be a Műút folyóirat öt legutóbbi lapszámát
Vaktérkép

Más művészeti ágakról

Varázslat egy nyáréjszakán a Tháliában
Susanne Regina Meures Tomboló Irán című filmje a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
A Prae körkérdése zeneszerzőkhöz: Tornyai Péter válaszol
Interjú Szabó Tibor Benjáminnal


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés