bezár
 

art&design

2022. 12. 16.
A Déri Múzeum új időszaki kiállítása december 16-án nyílik
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Déri Múzeum új időszaki kiállítása december 16-án nyílik A Déri Múzeum RÉUNION - Egy sziget anatómiája című természetrajzi és kultúrtörténeti kiállítása december 16-án 14 órakor nyílik meg.     

Réunion alig ismert Magyarországon. A sziget parányi pont Földünk térképén, amelyről az egyetemi szakkönyvek is csupán néhány rövid sor erejéig tesznek említést.  A kicsiny sziget Madagaszkártól keletre, az Indiai-óceán tintakék mélységeiből emelkedik a tenger sós habjai fölé, változatos életteret kínálva növénynek, állatnak, embernek.

prae.hu

A sziget égbe nyúló pitykés hegyormai a felhőket karistolják, amelyek kiadós esőkkel öntözik a vulkanikus földdarab termékeny talaját. Varázslatos tájai sokáig ember által lakatlan vidékek voltak, ahol a paradicsomi szépségű és a civilizációtól teljességgel háborítatlan környezetben sajátos küllemű növények és állatok sokasodtak és fejlődtek nagy bőségben.

Az újkori földrajzi felfedezéseknek köszönhetően ebbe az „érintetlen” miliőbe érkezett meg az ismert világ kitágításán fáradozó ember, s hagyta rajta jól láthatóan lába és keze nyomát a sziget sokáig makulátlan arculatán.

Réunion jelenleg Franciaország egyik tengerentúli megyéje, ennél fogva az Európai Unió része. A sziget légvonalban mintegy 8 ezer kilométerre található Párizstól, amellyel közvetlen, „belföldi” repülőjárat köti össze Réunion bájos fővárosát, Saint-Denist.

Amíg régebben – a gyarmati korban – a gazdag tisztviselők és a kényelmesebb utazók gyakorta hordszéken vitették magukat, napjaink vándora hosszabb túrái során már csak a saját lábaira számíthat. A partvidék nagyobb városai között (és a jelentősebb hegyvidéki települések irányában) citromszínű autóbuszok közlekednek. A Car Jaune és „kistestvére” a ti’Car Jaune élénksárgára festett járművei manapság gyors, kényelmes és hangulatos utazást tesznek lehetővé a sziget megismerésére induló modernkori „felfedezők” számára.

Ezt a különleges világot – amelyet maga is bejárt – ismerteti meg a látogatókkal a tárlat kurátora, a Déri Múzeum Természetrajzi és környezetismereti tárának főmuzeológusa, Mező Szilveszter.

RÉUNION-Egy sziget anatómiája
A kiállítás december 16-án 14 órakor nyílik meg és egészen 2023. május 7-ig látogatható. 
A kiállítást Dr. Puskás István, Debrecen Megyei Jogú Város kultúráért felelős alpolgármestere  és Dr. Novák Tibor József egyetemi docens nyitja meg.
A vendégeket köszönti: Lakner Lajos, a Déri Múzeum tudományos igazgatóhelyettese.
Helyszín: Déri Múzeum, Zoltai Lajos Terem • 4026 Debrecen, Déri tér 1.

 

 

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
(Súlyosan elfogult vélemény)
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Platon Karataev: Napkötöző
Bartók György szerzői estje a Fugában
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés