bezár
 

art&design

2023. 01. 10.
Meghosszabbítja Vaszary-kiállítását a Nemzeti Galéria
A nagy sikerre való tekintettel meghosszabbítja Vaszary. Az ismeretlen ismerős című kiállítását a Magyar Nemzeti Galéria
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Meghosszabbítja Vaszary-kiállítását a Nemzeti Galéria A Vaszary János két tucatnyi, mindeddig lappangó munkáját is felvonultató tárlat április 2-ig lesz látogatható. A kiállításon bemutatott mintegy 70 műből 24 alkotás mindeddig teljesen ismeretlen volt mind a szakma, mind a közönség számára.   

A múzeum gyűjteményében "lappangó" műveket sehol sem reprodukálták korábban, közvetlenül a művész műterméből, illetve hagyatékából kerültek a közgyűjteménybe - emlékeztet az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében a Nemzeti Galéria.

Mint a szervezők kiemelik, Vaszary János a 20. századi magyar művészet egyik legsokoldalúbb alakja, az 1890-es évek végén a szecesszió egyik első hazai képviselője volt, később pedig az impresszionizmus, az expresszionizmus, majd az art deco stílusában is alkotott. A tárlaton bemutatott festmények a teljes életmű szinte minden korszakát képviselik: a korai impresszionisztikus időszaktól az expresszív kompozíciókig, a párizsi art deco stílustól a Duna-korzó-képekig és a mediterrán hangulatú tengerparti jelenetekig. 

A kiállítást a múzeum gyűjteményében található más Vaszary-remekművek, valamint magángyűjteményekből kölcsönzött, kevésbé ismert, sokáig lappangónak hitt főművek egészítik ki. Az MNG Vaszary-tárlatában rendszeresen tartanak tárlatvezetéseket minden korosztály részére - áll a közleményben.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Tetőtér-interjú Koleszár Stellával
art&design

Interjú Esterházy Marcellel a MODEM-ben tartott kiállítás kapcsán
art&design

Interjú Révész Emese művészettörténésszel
Horváth Éva Mónika kiállítása a Kondor Béla Közösségi Házban

Más művészeti ágakról

Bemutatták Márton Ágnes drámakötetét
Anna Hints: Smoke Sauna Sisterhood
Üvöltő szelek musical az Eötvös 10-ben


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés