bezár
 

zene

2023. 01. 20.
Karmesterek jelentkezését várják a 2. Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Versenyre
Az esemény augusztus 20-28. között kerül megrendezésre Debrecenben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Karmesterek jelentkezését várják a második Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Versenyre, amelyet augusztus 20-tól 28-ig rendeznek Debrecenben.

 Az idei megmérettetés résztvevői rendhagyó módon nemcsak zenekari darabokat, hanem számos oratórium- és operarészletet is vezényelni fognak. A 40 ezer euró összdíjazású versenyre február 28-ig lehet nevezni, a középpontban Kodály Zoltán idén száz éve komponált remekműve, a Psalmus Hungaricus áll.

A verseny rendezője a szintén százéves fennállását ünneplő Kodály Filharmonikus Zenekar, a világ legnagyobb ifjúsági zenei szervezete, a Jeunesses Musicales, valamint a Papageno. A Debreceni Egyetem a tavalyihoz hasonlóan idén is fontos együttműködő partnere lesz a világ minden sarkából érkező fiatal muzsikusokat bemutató Kodály-versenynek.

A Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Versenyt változó kategóriákban rendezik meg, első alkalommal a vonósok (hegedű-, brácsa- és csellóművészek) mérték össze tudásukat 2022-ben. A jelentkezés kiugróan nagy nemzetközi érdeklődéssel zárult: öt kontinens 43 országának kétszáz fiatal muzsikusa nevezett, a zsűri döntése értelmében az első díjat a 18 éves spanyol csellista, Carlos Vidal nyerte.

A karmesterversenyen bármilyen nemzetiségű karmester részt vehet, aki 1988. augusztus 20. és 2002. augusztus 20. között született. A videós előválogatót követően három fordulóban mérik össze tudásukat a versenyzők a Kodály Filharmonikusok és a Kodály Kórus Debrecen partnereként. Az első fordulóban 15, a másodikban 30 perc áll a karmesterek rendelkezésére a zsűri által meghatározott program előadására. A zsűri legfeljebb tizenkét versenyzőt juttat tovább a második fordulóba, majd hat versenyzőt a harmadikba, ahol a döntősök mindegyike a százéves Psalmus Hungaricust vezényli.

Jelentkezés, részletes szabályzat és repertoárlista a https://kodalycompetition.com/hu/ oldalon olvasható.

 A képek forrása: https://kodalycompetition.com/hu/

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Megjelent a Csaknekedkislány új albuma
A Prae körkérdése zeneszerzőkhöz: Sőrés Zsolt válaszol
DH_BUDAPEST konferencia – 2022. 11. 23-25.

Más művészeti ágakról

Beszélgetés a képeskönyvekről a Pagony Szalonban
Jeney Zoltán: Balatoni kacsavész
gyerek

A Ciceró Könyvstúdió pályázata
Keresztes Szent János: Vers az isteniről című írása kapcsán – fordította Takács Zsuzsa


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés