bezár
 

art&design

2023. 02. 11.
Magyar művészek alkotásai a brüsszeli szoborfesztiválon
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Magyar művészek alkotásai a brüsszeli szoborfesztiválon Szőke Gábor Miklós, valamint Horváth Pál magyar szobrászművészek alkotásai is láthatók a Sculptura címmel, Brüsszelben először megrendezett szoborfesztiválon, amely pénteken nyílt meg Tour et Taxis kiállítótérben.

A szobrász- és installációs művészetre fókuszáló fesztivál huszonhárom művész, köztük belga, holland, cseh és magyar szobrászok alkotásait vonultatja fel.

A tárlaton Szőke Gábor Miklós kilenc szobra, és az 1957 óta Belgiumban élő Horváth Pál két kompozíciója látható.

Ake Verstraelen, a fesztivál alapítója a megnyitón elmondta, hogy a Sculptura fesztivál a kortárs szobrok és plasztikák legnagyobb időszaki beltéri kiállítása Belgiumban. Az utazástól a felfedezésig mottóval megvalósuló rendezvény a művészeti stílusok széles skáláját, valamint nemzetközileg elismert művészek monumentális és kisebb méretű alkotásait sorakoztatja fel.

A szervezők elmondták, 2024. első hat hónapjában az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét Belgium tölti be. Ebből az alkalomból a fesztivál Brüsszel közterein unióból érkező művészek időszakos kiállításával lesz jelen.

Szőke Gábor Miklós az MTI-nek elmondta, hogy a fesztiválon látható, például mitológiai állatokat, vagy magyar pulit, illetve a vizát formázó 9 szobra művészi tevékenysége elmúlt 15 évének különböző alkotói korszakait mutatják be. A kiállítótér előtt felállított, mintegy 16 tonnás szoborcsoport a banki és tőzsdei világ két emblematikus állatának, a bika és a medve harcát ábrázolja. A corten acélból, valamint rozsdamentes acélból készült, egymásnak feszülő szobrok Budapestre, Krisztina körútra kerülnek hazaszállításuk után - tájékoztatott a művész.

Horváth Pál elmondta, hogy a szoborfesztiválon kiállított munkái a horizontalitás és a vertikalitás dialógusát, találkozását és örökös összekapcsoltságát mutatják. A kettős térelem a totemnek nevezett három méter magas, négyezetes alkotásokból és a szintén absztrakt formákat alkalmazó, vertikalitást ábrázoló, nagyméretű képekből áll - magyarázta. A térelemek nem csak a fizikai, racionális világot, hanem a spirituális valóságot is megjelenítik - tette hozzá.

A brüsszeli Liszt Intézet közreműködésével első ízben megrendezett kiállítás március 12-ig látogatható a brüsszeli Tour et Taxis kiállítótérben.
 

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Az antropomorf jelleg mint animációs karaktertipológiai megközelítés
art&design

Tetőtér-interjú Koleszár Stellával
„Határtalan Design”/ Design Without Borders a FUGÁban

Más művészeti ágakról

Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
gyerek

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés