bezár
 

art&design

2023. 02. 27.
Vörös fonal a Vinczemill Galériában
Herbert Anikó kiállítása
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Március 4-én szombaton 16 órakor nyílik meg Herbert Anikó aka HANIKO vizuális művész kiálltása a Vinczemill Műhelygalériában. A kiállítás az aka 赤 címet viseli. A szó, ami eddig az also known as rövidítéseként szerepelt a művész nevei között, most megtelik a japán, vörös jelentésével.

HANIKO papírkollázsainak fontos eleme egy vörös fonal, mely évekkel korábban véletlenül került a munkáiba és időnként alakot, pontosabban színt vált. Most azonban eredeti formájában találkozhatunk vele. Japánban a 8. században fordult elő írásban először színekkel kapcsolatos szavak. Akkor még összesen 4: piros, fekete, fehér és kék. Elsőre kevésnek tűnhet, ám minden szónak sokrétű jelentése volt. Ez a párhuzam Herbert Anikó munkában is felfedezhető, a papír nem csak alapanyagként jelenik meg, hanem munkái tárgyává is válik. Mint mondja: Azt szeretném, ha az emberek erőt merítenének a munkáimból. Úgy érzem, hogy a papírban minden benne van: a természet, az ember, az élet. Sőt én kifejezetten élvezem, ha egy papírmunkán sérülések, gyűrődések keletkeznek, mert úgy gondolom, hogy azok adják meg az igazi mélységét. A papír ráadásul maga a tabula rasa: egy felület, amin mindent elölről lehet kezdeni. Szeretem ezt a médiumot, mert közel áll az irodalomhoz, hiszen a költők és írók is papírra jegyzik le a műveiket. Az pedig különösen izgalmassá teszi, hogy mennyire másképp használják a nyugati és a keleti kultúrákban.”

Ha felkeltette az érdeklősed HANIKO munkássága és szeretnéd megismerni a vörös fonal történetét is a kiállítást április 14-ig tekintheted meg Szentendrén a Vinczemill Műhelygalériában.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Múzeum készül Mexikóvárosban
Megnyitószöveg Borbély Zita Egy komposzt mintázatai című kiállításához
art&design

Under the Skin – Huminilowicz Vanda egyéni kiállítása a Keletben

Más művészeti ágakról

Nils Frahm: Day
színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról
irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés