bezár
 

színház

2023. 03. 09.
Márciusban zár a Latinovits-kiállítás
A Bajor Gizi Színészmúzeumban
Tartalom értékelése (2 vélemény alapján):
Márciusban zár a Latinovits-kiállítás A Latinovits Zoltán-kiállítás három napon át tartó finisszázsára várja a látogatókat az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet hétfőtől a Bajor Gizi Színészmúzeumban-írja az MTI.

Az "Embernek röpülni boldogság" - Latinovits Zoltán (1931-1976) című kiállítással a 90 éve született Latinovits Zoltánról emlékezik meg az OSZMI. A kiállítás, amelyet 2021. október 31-étől láthat a Bajor Gizi Színészmúzeum közönsége, márciusban bezár. A kiállítás utolsó hetében, március 13. és 15. között színes programokkal várják az érdeklődőket.

Szkéné színház

Az eseménysorozat hétfőn 11 órakor a Latinovits Zoltán és a Kaláka című programmal kezdődik, amelynek alkalmával az együttes tagjaival találkozhat a közönség - áll az OSZMI MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.

Latinovits Zoltán 1974-től lépett színpadra a Kaláka együttessel. A program ismertetője szerint a színész 1976-ban, a Zalai Hírlapban, azzal indokolta választását, hogy ez a zenekar, a Sebőék és a Tolcsvayék mellett, "a nemzeti érzés, a múlt hagyományaiban gyökerezés, a hovatartozás zenei kifejeződését képviseli". A zene és az irodalom összekapcsolása hozzátartozott Latinovits művészi programjához - emelik ki az ismertetőben.

Mint írják, a múzeum vendége lesz Becze Gábor, Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos és Radványi Balázs, a beszélgetőtárs Gajdó Tamás, a kiállítás kurátora. A Kaláka együttes tagjaival, néhány dallal és verssel, Latinovits Zoltánra emlékeznek: felidézik a közös munkát, a felejthetetlen színpadi pillanatokat, a vidéki utakat.

Kedden 11 órakor tárlatvezetést és beszélgetést szerveznek a Latinovits-kiállításban. Az OSZMI vendége Perlaki Róbert szcenikus, díszlettervező, a Veszprémi Petőfi Színház alapító és örökös tagja, aki élete egyik meghatározó eseményének tartja, hogy együtt dolgozhatott Latinovits Zoltánnal. A tárlatvezetést és a beszélgetést Gajdó Tamás vezeti.

Szerdán 18 órakor a Felolvasószínház - "titkokat őrző mesevilág, ahol születtem" című eseményre várják a közönséget. Az est során Latinovits Zoltánhoz, az egész életén át harcoló és gyötrődő művészhez kerülhet közelebb a közönség. Alakját elsősorban írásain keresztül idézik meg a művészek, felhasználva a Ködszurkáló és a Verset mondok című kötetét, édesanyjához írott leveleit és néhány hozzá közel álló ember - Ruttkai Éva, Dajka Margit, Cserhalmi György - visszaemlékezését. Az esten Holl Zsuzsa, Végh Péter és Hrutka Róbert lép fel.

A nemzeti ünnepre való tekintettel március 15-én, szerdán az állandó és az időszaki kiállítások, valamint az esemény is ingyenesen látogatható - emelik ki a közleményben.

Fotó: Fortepan

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

avagy A spacio-temporalitás liminalitásának reprezentációja David Greig Prudenciájának Kovács D. Dániel által teremtett színpadi víziójában...
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban
Istentelen ifjúság a Radnóti Színházban

Más művészeti ágakról

art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés