bezár
 

irodalom

2023. 03. 15.
Petőfi Fedél Nélkül
Híres szerzőkkel jelentkezik a Fedél Nélkül utcalap
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Petőfi 200 emlékév alkalmából a Fedél Nélkül magazin különleges, tematikus lapszámát mutatták be csütörtökön a Menhely Alapítvány Kürt utcai nappali melegedőjében. A 746. szám Petőfi Sándor „fedél nélküli” életszakaszaira reflektál a kortárs magyar irodalom, művészet és popkultúra jeles alkotóinak műveivel. A lap szerzői minden tizedik lapszámot dedikálták, és közülük többen bekapcsolódnak majd a terjesztésbe is. A Petőfi Fedél Nélkül magazin Budapesten 2023. március 23-ig kapható, emellett többek közt Debrecenben és Pécsett is elérhető lesz március 15-én - közölték a Prae művészeti portállal.

A Menhely Alapítvány és a Petőfi Kulturális Ügynökség közös sajtóeseményen mutatta be a Petőfi Fedél Nélkül című, tematikus lapszámot. Az eseményen részt vett Kepe Róbert, a Fedél Nélkül felelős szerkesztője, aki a lap 746. számáról elmondta: a Petőfi Fedél Nélkül egyedi borítót kapott, a poszterré kihajtható alkotás Futaki Attila festménye. A lapszám megszületéséhez többek közt Berkes Csilla, Futaki Attila, Juhász Anna, Mezey Katalin, Nyáry Krisztián, Nyulász Péter, Ókovács Szilveszter, Oláh Ibolya, Papp Attila Zsolt, Seres Gerda, Skrabski Fruzsina, Szálinger Balázs, Tóth Máté, Verebics Ágnes és Zoltán Áron járult hozzá munkájával. A közreműködők számos példányt dedikáltak is, így az árusoknál minden tizedik lap szignózott. A budapesti értékesítés mellett március 15-én több más településen, így Debrecenben és Pécsett is hozzá lehet majd jutni a laphoz.

Pap László, a lap egyik értékesítője a szívének legkedvesebb Fedél Nélkül-történetét osztotta meg a hallgatósággal – azt, hogy mennyi figyelmet és törődést kapott egy pártól, ami a szeretethiányos gyerekkora miatt különösen nagy hatással volt rá. Pap Petőfi Nemzeti dalával zárta mondandóját, hozzátéve, hogy ő a szabadságot választotta 26 évesen. Mint mondta, nagyon várja már, hogyan fogadják majd a lapot a vásárlók Budapesten, Debrecenben, Pécsett és más településeken.

Juhász Anna irodalmár saját Petőfi-képének alakulásáról mesélt. Nagy hatással volt rá édesapja, Juhász Ferenc, aki Petőfi életművéről ezt írta: „Neki minden sora fontos, egész élete tündökletes. Petőfi: a nemzeti önismeret alapja, de ő egyben a magunk-megismerésének és a magunk-megtisztulásának alapja is. Nincs nála tisztább költő és nagyobb-hitű ember. (...) Petőfi: a forradalom és az ifjúság, az emberiség legszebb álma. Aki az ő verseit veszi a kezébe, sohase felejtse: ő az út önmagunk és a jövendő felé.”

Balogh Ákos Gergely, a Petőfi Kulturális Ügynökség tartalom- és üzletfejlesztési igazgatója arról beszélt, hogy a Tilos Rádió mellett a Fedél Nélkül a rendszerváltoztatás körül induló médiamárkák legkarakteresebb sikertörténete, sajátos üzleti modelljének köszönhetően pedig mára a hagyományos lapterjesztéssel vetekedő lapárusító hálózattal bír. Balogh szerint a lapszám az életünk sokszor kezelhetetlennek tűnő magasságairól és mélységeiről szól, amire Petőfi sorsa látványos példákkal szolgál. A költő ráadásul az egész Kárpát-medencét, a magyar nemzet minden rétegét összeköti jelenlétével. Balogh abban bízik, hogy a Petőfi Fedél Nélkül lapszám egy „nyomtatott ellenforradalom és szabadságharc” nyitánya lehet.

Közreműködők:

Berkes Csilla: szobrászművész                                 
Futaki Attila: képregényrajzoló, a Petőfi Fedél Nélkül borító alkotója
Juhász Anna: irodalmár, kulturális menedzser
Mezey Katalin: prózaíró, költő, műfordító
Nyáry Krisztián: könyvkiadó, író, irodalomtörténész
Nyulász Péter: író, tanár
Ókovács Szilveszter: operaénekes, zenekritikus-publicista, a Magyar Állami Operaház főigazgatója
Oláh Ibolya: énekesnő, dalszerző
Papp Attila Zsolt: szerkesztő, költő, műfordító
Seres Gerda: kulturális újságíró, rádiós
Skrabski Fruzsina: filmrendező, producer, újságíró
Szálinger Balázs: költő, drámaíró
Tóth Máté: orvos, író, a Tibi atya-oldal alapítója
Verebics Ágnes: festőművész
Zoltán Áron: színész

Kép forrása: Petőfi Kulturális Ügynökség 

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

A Goethe-Institut Budapest nőnapi beszélgetése feminizmusról és identitásról
Kötetlenül legutóbbi alkalmának vendége Bíró Zsombor Aurél volt
irodalom

Párna és fal – kortárs fizikai színház Piróth Kinga rendezésében a H7 Rendezvényközpontban
Ki ölte meg a Török Zolit? – könyvbemutató a Kis Présházban

Más művészeti ágakról

73. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál
Ruben Östlund: A szomorúság háromszöge
Kálmán Mátyás Fortuna vendégei című filmje a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
Martin McDonagh: A sziget szellemei


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés