bezár
 

zene

2023. 03. 20.
Budapesten a francia Jazzdor Fesztivál
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Először rendezik meg a strasbourgi Jazzdor Fesztivál budapesti kiadását. Március 22-től 25-ig az Opus Jazz Clubban a francia szerzői dzsessz világa találkozik a BMC-hez kötődő magyar és európai művészek munkásságával – értesítette a BMC a prae.hu művészeti portált.

A nemzetközi együttműködésben megvalósuló, nyolc koncertből álló sorozat a Budapest Music Center (BMC) elmúlt évtizedének legnagyobb volumenű dzsesszeseménye lesz. A strasbourgi székhelyű Jazzdor Fesztivál több mint három és fél évtizede az európai dzsesszélet legfontosabb eseményei közé tartozik. Berlin után Budapest a második város, amely bekerült a fesztivál különkiadásainak helyszínei közé.

Március 22-én a kortárs francia dzsessz ismert alakja, Vincent Courtois csellista és új triója, a Twigs nyitja a fesztivált. Zenéjükben a hagyományos dzsessztől a kortárs klasszikus zenén át a sámánisztikus folkig sok minden visszhangzik. A nyitónap második fellépője a fiatal hegedűs, Clément Janinet O.U.R.S. kvartettje, amely tavaly jelentette meg lemezét a BMC Recordsnál. Hangfolyamaik az amerikai kortárs repetitív zenét és Ornette Coleman free jazz világát idézik, de felsejlik bennük a liturgikus énekek zenei világa is.

Március 23-án két vokális produkció várja az Opusba látogatókat. Gadó Gábor és Harcsa Veronika dalaiban a különböző szólamok, valamint régi- és kortárs zenei elemek organikus egységbe fonódnak. Ann O'aro dalai egyszerre könnyedek és hipnotikus hatásúak: a réunioni énekes hazája népi kultúrájából merít.

Március 24-én a német dzsessz-zongorista, Hans Lüdemann TransEuropeExpress oktettje ezúttal az olasz harmonikaművésszel, Luciano Biondinivel lép színpadra. Lüdemann és Biondini először duóban, majd a TransEuropeExpress zenészeivel együtt játszik.

Március 25-én a svéd származású, Franciaországban élő énekesnő, Isabel Sörling mutatja be műsorát az improvizáció, a folk és az avantgárd között. Őt Sylvain Rifflet szaxofonos egészíti ki, aki virtuóz és energikus zenéjéhez Stan Getz munkásságából és az amerikai repetitív és minimalista zenéből merít, de szerzeményeinek a transz és a zajokkal való kísérletezés is ihletője.

Fotó: Ann O'aro, BMC

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről
Strauss Elektrája a Berlini Állami Operaházban

Más művészeti ágakról

színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés