bezár
 

irodalom

2023. 03. 22.
Tandori Dezső és Kurtág György a Tiszatáj Szalonban
Kiállítás
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tandori Dezső és Kurtág György a Tiszatáj Szalonban „A betűből. A szóból.” Kéziratlenyomatok Tandori Dezső és Kurtág György találkozásairól (2018–2022) címen nyílik kiállítás 2023. március 24-én, pénteken, 17 órakor a Tiszatáj Szalonban Szegeden- tudatta a Tiszatáj a Prae.hu portállal. A megnyitón Rajk Judit énekművész, Csonka Gábor hegedűművész és Zétényi Tamás csellóművész Kurtág György, Ligeti György és Jeney Zoltán szóló- és kamaraműveiből, Tandori Dezső inspirálta kompozícióiból szerkesztett műsort ad elő.

A kiállítást Orcsik Roland író, költő, a Tiszatáj szerkesztője nyitja meg, a zenészekkel Kurtághoz fűződő kapcsolatukról Orcsik Roland és Tóth Ákos beszélget.

Kurtág György és Tandori Dezső a második világháború utáni magyar művészet és szellemi élet meghatározó alakjai, akiknek hatása messze túlterjed szűken vett szakterületük – a zene és az irodalom – hagyományosnak tekintett határain. Kurtág és Tandori neveit azonban nemcsak a korszak, a részben párhuzamos pálya állíthatja egymás mellé, hanem az a különleges barátság, mely a két alkotó életében az 1970-es évek elejétől fontos szerepet játszott. Találkozás nélküli barátságról van szó, olyan megszakít(hat)atlan, a távolság minden formáját legyűrő együttlétről, mely bizonyos intenzív szakaszokban rendkívüli „közös” művekkel örvendeztette meg a befogadóikat. A kiállítás – mely a FUGA Budapesti Építészeti Központ tavalyi, azonos címmel megrendezett tárlatának anyagaiból nyújt válogatást – a két művész kései, 2018 és 2022 közötti üzenetváltásaira összpontosít. A címadó Tandori-versciklus a költő utolsó, 2019-ben bekövetkezett halála után megjelentetett kötetében fogalmaz meg egyszerre abszurd és megható művésztársi örökhagyást a zeneszerző számára. Kurtág pedig, aki mindig különösen élénken rezonált a költészet, és azon belül Tandori lírájának hívásaira, a költő halála után hasonlóan abszurd és megható gesztusokból építi barátságuk láthatatlan zenei emlékművét.

A kiállításon Tandori Dezső és Kurtág György műveinek kéziratai, művészi kapcsolattartásuk írásos dokumentumai láthatók. A kiállított kéziratok magántulajdonban vannak.

A kiállítást létrehozták: Kokas Nikolett, művészettörténész, Rajk Judit, énekművész.

Fotó: Tiszatáj Online Facebook

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója
Magyar Széppróza Napja a Fiatal Írók Szövetségénél
Abdallah Abdel-Ati Al-Naggar Balassi Bálint-emlékkard irodalmi díjához

Más művészeti ágakról

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés