bezár
 

film

2023. 03. 23.
Mindjárt itt a 2023-as Budapest Debut Film Forum
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A március 27–31. közötti esemény a sorozat- és filmtervek pitchfórumával, szakmai előadásokkal és sikerrel debütáló alkotások esettanulmányaival várja az érdeklődőket a margitszigeti Kristály Színtérben.

Március 27-én indul a 2023-as Budapest Debut Film Forum (BDFF). A március 27. és 31. közötti esemény célja, hogy az elsőfilmes rendezők és producerek bemutathassák projektjeiket, tapasztalatokat cseréljenek az európai, elsősorban visegrádi régióból érkező kollégáikkal, illetve szakmai iránymutatást kapjanak készülő projektjük sikeres megvalósításához nemzetközi mentoroktól. A mindenki számára nyitott esettanulmányok és kerekasztal beszélgetések a koprodukciós lehetőségekről, a filmes marketingről szólnak, a szakma nemzetközileg elismert képviselőinek részvételével.

„Együtt könnyebb” címmel a kelet-közép-európai régió koprodukciós lehetőségeiről hallhatnak előadást az érdeklődők, amelyen a kisebb piaccal rendelkező országok filmesei számára nemcsak pénzügyi szempontból, hanem forgalmazási, marketing- és közönségépítési szempontból is hasznos tanácsokat kaphatnak a régió filmintézeteinek képviselőitől. A résztvevők között lesz Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, Peter Badač, a Szlovák Audiovizuális Alap vezetője és Gordan Matić a Szerb Filmközpont vezetője. Az előadásokon az érdeklődők válaszokat kaphatnak arra, hogy milyen stratégiákkal segítik a finanszírozók a helyi tehetségek nemzetközi együttműködésének megszületését, vagy arra, hogyan lehet jó koprodukciós pályázatot előkészíteni. A beszélgetés moderátora Lévai Balázs.

A BDFF szervezői szerint az esettanulmányok mutatják be leginkább, mi a sikeres elsőfilmes koprodukció titka. Jakub Viktorín és Michal Blaško Victim című nagyjátékfilmjükkel megnyerték az első BDFF-et, most pedig a „Hogyan juss be Velencébe” című esettanulmányon keresztül bemutatják, hogyan juthat el a velencei filmfesztiválra egy elsőfilmes, és milyen nehézségekkel jár egy koprodukció létrehozása. A film BDFF-sikere mellett a Cannes-i Filmfesztivál Cinéfondation alumni programjában szerepelt, illetve a 2022-es Velencei Filmfesztiválon tartott premier előtt számos más fórumon és fejlesztői platformon is részt vett. Az előadás kiváló példa lehet a kelet-közép-európai régió összes fiatal rendezőjének és producerének.

„A debütáló animáció kihívásai” címmel a Műanyag égbolt esettörténetét is megismerhetik az érdeklődők, amelynek az elkészítése valóban lehetetlen küldetésnek tűnt. Az alacsony költségvetéssel, egyedi animációs technikával készített film minden kihívás ellenére a Berlinalén debütált, és máris beválogatták további rangos fesztiválokra. A legfontosabb mérföldkövekről, fő kihívásokról lesz szó a bemutatón a producer, Sipos Orsolya és a rendezők, Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta szemszögéből.

A BDFF a szokásos pitchfórummal zárul március 31-én, amelyen a film- és a sorozattervek is résztvesznek. Az elsőfilmes alkotók nemzetközileg elismert mentorok előtt mutatják be projektjeiket. Köztük lesz Geoffroy Grison nemzetközi filmproducer és forgatókönyvíró Franciaországból, aki többek között az Arte televíziós csatornánál dolgozott; Kristoffer Rus a Paprika Studios nemzetközi produkciós cég lengyelországi vezetője, számos díjnyertes film, dokumentumfilm- és drámasorozat rendezője; a brit Paul Tyler, a Handling Ideas alapítója; Siniša Juričić producer, az Európai Filmakadémia tagja, akinek produkciós a cége – Nukleus Films – főként koprodukciókkal foglalkozik.

A programok helyszíne a Kristály Színtér (Budapest, 1138, Margitsziget 23800). A Budapest Debut Film Forum támogatója a Visegrad Fund és a Nemzeti Filmintézet, partnerei a Visegrad Film Forum, a Pop Up Film Residency, valamint a New Europe Film Sales és az iShorts.

A rendezvény programjai ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek.

További részletek a fórumról a Budapest Debut Film Forum oldalán találhatók. A szakmai programról és a regisztrációról itt olvashatók információk.

Forrás: Friss Hús

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál
Jonathan Glazer: Érdekvédelmi terület

Más művészeti ágakról

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés