bezár
 

art&design

2023. 03. 25.
Érzékenység, társadalmi szerepek és a természet rekonstrukciója mint politikai aktus
Megnyílt Az autonómia horizontjai című kiállitás a Knoll Galériában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az autonómia, vagyis az önrendelkezés, a saját törvények és szabadság érvényesülésének lehetőségei folyamatosan változnak. A jelen legérzékenyebb társadalmi és egyéni konfliktusai e témán keresztül válhatnak könnyebben érthetővé és megfigyelhetővé. Megjeleníthetők a társas kapcsolainkból következő dinamikák, és az is, hogy hogyan is rajzolódnak ki nagypolitikai horizontok.

A résztvevő művészek munkáját meghatározza a sérülékenység tudata, valamint a vágy az emancipációra, a demokratikus folyamatokra, mind személyes, mind szociális szinten. Az alkotók közül többen a női lét kérdéseivel, női szerepekkel foglalkoznak munkájukban, vagy a nők hagyományos tevékenységeit felhasználva hozzák létre társadalmi eseményekkel műveiket.

Bagi Attila festménysorozata egy pszichés folyamatot mutat be, mely érzékelteti a fiúkkal szembeni általános elvárások ellentmondásosságát. Szegedi-Varga Zsuzsanna egy miniszterelnök személyével kapcsolatos, empátiával teli gondolatait egy amerikai művész, Zoe Leonard munkáján keresztül, magyar nyelvű verzióval hozza közel a nézőhöz. Todoroff Lázár a FreeSZFE mozgalom diákjaival, tanáraival közösséget vállaló művészettörténészek élőkép-demonstrációját örökíti meg fotóján.

Hanna Rullmann és Faiza Ahmad Khan Habitat 2190 című 16 perces videójában a Fort Vert természetvédelmi terület építését követi nyomon egy franciaországi egykori menekülttábor helyén. Rufina Bazlova a hagyományos belarusz keresztszemes hímzés technikáját alkalmazó munkáiban az elmúlt időszak demonstrációinak történetébe avat be. Alice Hualice uráli kis falujának, s tágabb környezetének szellemét megjelenítve a környező tájban és városban valósít meg performance-okat, női alakokat, saját magát megjelenítve. Simon Zsuzsanna a női testtel kapcsolatos elvárásokat dolgozza fel, alaptémaként a szőr tabuként kezelését tekinti. Tuboly-Vincze Gabriella saját testén jeleníti meg a szülészeti erőszak verbális formáit.

A kiállítás 2023. március 23. és 2023. május 6. között látogatható.

A kiállítás kurátora: Pilinger Erzsébet

Kép: Todoroff Lázár: Tableaux Vivant - Delacroix: A Szabadság vezeti a népet, 2023

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

A golfesztétikum kritikai sajátossága Kristóf Gábor művészetében
art&design

Böszörményi István kiállítása a pécsi Nick galériában
Gondolatok Lóránt János Demeter életműkiállításáról
art&design

Csapó Júlia Egy nagy sötétlő erdőbe jutottam című kiállításáról

Más művészeti ágakról

irodalom

Bemutatták Iglódi Csaba regényét
építészet

Szaúd-Arábia gigantikus beruházása
Helga Flatland, Malte Persson és Lilja Sigurðardóttir a PesText Nordicon
Richard Strauss Rózsalovagja a Holland Nemzeti Operaházban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés