bezár
 

irodalom

2023. 03. 31.
Faludy György hagyatékával bővült a Sziveri intézet gyűjteménye
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Faludy György hagyatékával bővült a Sziveri intézet gyűjteménye A közelmúltban a Villon-átköltések és a Pokolbéli víg napjaim legendás, s egyben vitatott megítélésű alkotója, Faludy György (1910-2006) Kossuth-díjas magyar költő, műfordító és író izgalmas örökségéből kerültek a Pannon Egyetem MFTK Sziveri Intézetének szakmai felügyelete alá dokumentumok - értesítette a Prae-t az intézet. 

A gazdag hagyatéki anyagban találhatók többek között verskéziratok, a költő idegen nyelvű könyveinek jegyzéke, politikai és történelmi tárgyú feljegyzések, valamint Faludy sokáig titkolt férfiszerelmének, Eric Johnsonnak címzett költemények, illetve a 20. századi politikusokról és kulturális eseményekről készült fényképfelvételek.

Akárcsak a Csáth–Kosztolányi irodalmi hagyaték esetében történt, ezúttal is a Pannon Egyetem Könyvtár és Tudásközpont Különgyűjteményi Kutatóterme ad otthont a dokumentumoknak, a muzeális értékű könyvtári dokumentumokra vonatkozó jogszabályok betartásával és a vonatkozó irányelvekre figyelemmel. Míg a Csáth–Kosztolányi irodalmi hagyaték tételes feltérképezését Arany Zsuzsanna, a Sziveri Intézet vezetője, a Faludyval kapcsolatba hozható dokumentumok lajstromba vételét Fekete Richárd, a Pannon Egyetem MFKT oktatója végzi. Az irodalomtörténészi-filológiai munkával párhuzamosan az Egyetemi Könyvtárban zajlik az anyag könyvtári katalogizálása is, Sagmeisterné Patakfalvi Andrea szakmai irányításával.

A jövőben azonban nem pusztán forráskutatásokra és tudományos eredményeink közlésére koncentrálnak, hanem több olyan eseményt is szerveznek, melyek egyrészt a Csáth–Kosztolányi irodalmi hagyatékban rejlő kéziratokhoz és fényképekhez kapcsolódnak, másrészt a most érkezett Faludy-dokumentumegyütteshez köthetők. Az érdeklődők számíthatnak kerekasztal-beszélgetésekre az irodalomtörténész szakma legjobbjaival, társművészeti kitekintésekre neves alkotók segítségével, valamint konferenciára és kiállításokra. Céluk mindezzel az egykori alkotók szellemének átörökítése, valamint az irodalom(tudomány) kulisszatitkainak alaposabb megismertetése a nagyközönséggel. Programjaik élőben és online egyaránt „látogathatók” lesznek.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét
irodalom

Vaktérkép

Más művészeti ágakról

Nils Frahm: Day
(Nép)mesék és kisebbségi diskurzusok Szegeden


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés