bezár
 

art&design

2023. 05. 08.
A 2023-as Leopold Bloom Díj döntősei
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Leopold Bloom Díjra idén rekordszámú, 96 érvényes pályázat érkezett, közülük választotta ki a nemzetközi zsűri azt a hét alkotót, akik a díj idei döntősei és a kiállítói lesznek. A döntősök – Albert Ádám, Asztalos Zsolt, Dezső Tamás, Fusz Mátyás, Hajas Katinka, Trapp Dominika, Vékony Dorottya – munkáiból rendezett kiállítás a Kiscelli Múzeum templomterében tekinthető meg.

A 2011 óta kétévenként meghirdetett díjat az alapító házaspár, Mary Mc Loughlin és John Ward adta át tizenkét évvel ezelőtt. A díj célja a hazai képzőművészek nemzetközi karrierépítésének támogatása, emellet lehetőséget biztosítani számukra, hogy beilleszkedjenek a nemzetközi művészeti közegbe. A hetedik díj győztese a 6.000 euro összegű díjazáson felül (amelynek felhasználásával az adott művész egy külföldi kiállítást valósít meg), minden, a döntőbe jutó alkotó 1.000 euró honoráriumban részesül. Ezzel egyrészt igazságosabb helyzetet igyekszik az Alapítvány teremteni az oly nehezen versenyeztethető képzőművészeti közegben, másrészt elismeri mindazon művészek munkáját, akik a döntőbe jutva végighaladnak a zsűrizés és kiállításrendezés folyamatán.

A nyílt pályázatra jelentkező művészek portfólióit és munkáit a nemzetközi művészeti élet neves szereplőiből álló, független, háromtagú zsűri értékeli. A zsűriben helyet kapott egy ír szakember, ápolva ezzel az ír-magyar kulturális kapcsolatokat, Aoife Ruane az írországi Highlanes Galéria, a droghedai és az észak-keleti régió önkormányzati galériájának igazgatója. Adrian Notz a zürichi ETH AI Center AI + Art iniciatívájának kurátora, jelenleg pedig a temesvári Art Encounters Biennale 2023 kurátora is. Igor Španjol 1999-óta a Moderna Galerija kurátora, a 2019-es Velencei Biennálé szlovén pavilonjának kurátora volt.

A Leopold Bloom Művészeti Alapítvány, Kollár Dalma Eszter kurátor vezetésével 2023-ban megkezdi saját műgyűjteményének építését, amivel tovább igyekszik támogatni a magyar művészek munkáját, a gyűjtemény jövőbeli utaztatásával pedig külföldi szereplésüket. A döntőbe jutott művészek egy általuk választott műtárgyat önkéntes alapon felajánlhatnak a gyűjtemény számára, a későbbiekben pedig az Alapítvány elnöksége válogat és szerzeményez műtárgyakat.

A kiállítás 2023.06.04. és 2023.07.02. között lesz látogatható

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Múzeum készül Mexikóvárosban
art&design

Tetőtér-interjú Koleszár Stellával
art&design

Interjú Esterházy Marcellel a MODEM-ben tartott kiállítás kapcsán
„Határtalan Design”/ Design Without Borders a FUGÁban

Más művészeti ágakról

Csáki László: Kék Pelikan
A 14. Frankofón Filmnapokról
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés