bezár
 

irodalom

2023. 05. 12.
Északi írókkal folytatódik 2023-ban a PesText
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
2023-ban is folytatódnak a PesText Nemzetközi Irodalmi és Kulturális Fesztivál programjai: a fesztivál idei első nagy dobása május 19-20. között egy kétnapos, tavaszi fesztivál lesz, amit a Skandináv Házzal közösen szervez - jön a PesText Nordic, közölték a szervezők a Prae művészeti portállal. 

A Skandináv Ház idén ünnepli húszéves fennállását, ennek apropójából született meg a Három Hollóban zajló programsorozat ötlete. A PesText Nordic a skandináv irodalom számos ismert és izgalmas képviselőjét hozza Budapestre. Fellép a dán Sissel-Jo Gazan, a svéd Malte Persson, az izlandi Einar Már Guðmundsson, Lilja Sigurðardóttir, valamint a norvég Helga Flatland. Velük olyan népszerű magyar írók, költők, műfordítók beszélgetnek, mint Molnár T. Eszter, Terék Anna, Vajna Ádám, Néző László, Bak Zsófia. A beszélgetések angolul zajlanak majd, a szervezők biztosítanak tolmácstechnikát a közönségnek. A helyszínen kaphatók lesznek a szerzők kötetei, és dedikálásra is lesz lehetőség.

prae.hu

A program Facebook-eseménye itt érhető el. 

A PesTexten megszokott, hogy az irodalom mellett számos összművészeti produkciót is láthat a közönség: zene, színház, koncertek, kiállítások, képregényes és illusztrációs programok, workshopok színesítik az eseményt. Nem lesz ez másként a PesText Nordicon sem: az Itt és Most Társulat skandináv versekből ihletett improvizációs előadása mellett a Városminor Kamarakórus is fellép a májusi rendezvényen a Három Hollóban. A fesztivál ideje alatt nyílik meg a Három Holló kávézójában a Between the Lines svéd irodalmi kiállítás is.

A PesText Nemzetközi Irodalmi és Kulturális Fesztivált 2023-ban immáron ötödik alkalommal szervezi meg a MISZJE (Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület) és a Petőfi Kulturális Ügynökség. A világirodalmi fókuszú PesText célja bemutatni, hogy miként képesek az eltérő nyelvek és kultúrák irodalmi alkotásai megjelenni egy másik ország, másik nemzet olvasmányélményei között.

A Skandináv Házról:

A 2003-ban alapított Skandináv Ház Alapítvány célja a skandináv kultúra, értékek és életmód magyarországi népszerűsítése. A kulturális és ismeretterjesztő programok szervezése mellett az alapítvány kiadásában jelenik meg az Észak skandinavisztikai folyóirat. Az alapítvány könyvkiadója, az Ø tavaly óta gazdagítja színvonalas skandináv irodalommal a magyar könyvkínálatot. A Skandináv Ház idén ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját.

A PesText összes programja ingyenes, kövessétek figyelemmel online felületeiket, a PesText weboldalát, valamint hivatalos Facebook-oldalát

A PesText Nordic szervezője: Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület (MISZJE), Skandináv Ház
A PesText szervezője: Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület (MISZJE), Petőfi Kulturális Ügynökség

Főtámogatók: Magyar Kultúráért Alapítvány, NKA, Icelandic Literature Center, NORLA, Swedish Arts Council, Swedish Institute és az északi országok magyarországi nagykövetségei

Kép forrása: PesText 

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Hegymegi Flóra és Horváth Florencia beszélgetése a Kötetlenül sorozat keretében
irodalom

A Gyász, hagyaték és túlélet József Attilánál alcímet viselő könyv a Kortárs Kiadó gondozásában látott napvilágot
Interjú Horváth Florenciával és Karádi Gergővel a Valójában senki című zenés irodalmi est kapcsán
irodalom

Áfra János volt a Költőim sorozat áprilisi vendége

Más művészeti ágakról

Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről
A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés