bezár
 

art&design

2023. 05. 17.
A BME Művészeti Rezidenciaprogramjának nyertesei
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A BME Művészeti Rezidenciaprogramjának nyertesei Hajas Katinka szobrász és Szigetvári Andrea zeneszerző lett a BME Művészeti Rezidenciaprogramjának két ösztöndíjasa, akik a 2023/2024-es tanév során egy-egy kutatási témához kapcsolódva dolgozhatnak együtt a Műegyetem kutatóival.

A Magyar Nemzeti Bank és a PADME Alapítvány támogatásával, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) idén év elején ismét meghirdette rezidenciaprogramját a Magyarországon élő művészek számára. A program célja, hogy a művészek és a mérnöki, valamint a természettudományos területek kutatói tíz hónapon át együttműködve új és egyedi alkotásokat hozzanak létre, amelyeket a közönség előtt bemutatva szélesebb körhöz is eljuttathatják a műszaki és természettudományokat, valamint a művészetet - olvasható az egyetem szerdai közleményében.

A felhívásra a hét meghirdetett kutatási témában összesen 60 pályázat érkezett 78 művésztől, akik közül a zsűri végül Hajas Katinkát és Szigetvári Andreát választotta ki.

Hajas Katinka az Anyagtan, anyagszerkezet elnevezésű kutatási témára adta be jelentkezését, témavezetője pedig Halász György, a BME Építőmérnöki Kar Építőanyagok és Magasépítés Tanszék adjunktusa lesz. Szigetvári Andrea a Mesterséges intelligencia, zene és szerzői jog témakörében Grad-Gyenge Anikóval, a BME Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Üzleti jog Tanszékének habilitált egyetemi docensével és Forstner Bertalannal, a Villamosmérnöki és Informatikai Kar Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék egyetemi docensével fog együtt dolgozni.

Az egyetemek közötti partnerség jegyében idén a Metropolitan Egyetem (METU) művészeti hallgatói számára egy kifejezetten hallgatóknak szánt miniprogramot is hirdetett a BME, amely során a nyertes hallgató három hónapra csatlakozik a kiválasztott téma kutatócsapatához. A zsűri döntése alapján az ösztöndíjat Vranek Hedvig, a METU divat- és textiltervező mesterszakos hallgatója nyerte el, aki az idei Országos Tudományos Diákköri Konferencia Művészet- és Művészettudományi Szekciójában (OMDK) is az első helyen végzett. A nyertes pályázó Az elfogyó káosz átmeneti bája című kutatást jelölte meg pályázatában, a három hónap során pedig Károlyi György, a BME TTK Nukleáris Technikai Intézetének egyetemi tanára segít majd neki elmélyülni a témában.

A pályamunkákról döntő zsűri tagjai Kicsiny Balázs képzőművész, egyetemi tanár, valamint Blaskó Ágnes, Fiáth Henrietta, Bárány Tibor és Vajta László, a BME oktatói voltak.

Mint felidézik, a művészeti rezidenciaprogramot először tavaly hirdette meg a Műegyetem, az ösztöndíjat akkor Kocsi Olga médiaművész és Boruzs Ádám képzőművész nyerték el, akik 2023 márciusában mutatták be alkotásaikat a Műegyetem Központi épületének aulájában rendezett kiállításon.

Egy új felhívás keretében a BME Művészeti Rezidenciaprogramra idén először külföldi művészek is pályázhatnak. A felhívás keretében július 31-ig várják az európai uniós állampolgársággal rendelkező alkotók jelentkezését, akik egyhónapos budapesti tartózkodást nyerhetnek, valamint szakmai kapcsolatépítésre is lehetőségük nyílik a BME kutatóival.

Fotó: rezidensmuvesz.bme.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Méhek mint művészek, művészek mint méhészek
Gondolatok Lóránt János Demeter életműkiállításáról
art&design

Csapó Júlia Egy nagy sötétlő erdőbe jutottam című kiállításáról
art&design

Eszmefuttatás az Átmeneti tárgyak, átmeneti tájak című kiállításról

Más művészeti ágakról

Beszélgetés a Tilos az Á négy antológiájáról a Margón
Helga Flatland, Malte Persson és Lilja Sigurðardóttir a PesText Nordicon
Richard Strauss Rózsalovagja a Holland Nemzeti Operaházban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés