bezár
 

art&design

2023. 05. 19.
AZ Esterházy Art Dating pályázat díja
Tartalom értékelése (2 vélemény alapján):
AZ Esterházy Art Dating pályázat díja Kádár Emese képzőművész és Sárai Vanda művész-kurátorpáros nyerte Esterházy Art Dating pályázat díját, amely lehetőséget biztosít számukra egy közös kiállítás létrehozására - közölte az Esterházy Magyarország Alapítvány az MTI-vel csütörtökön.

Mint írják, az Esterházy Magyarország Alapítvány egymillió forintos támogatását elnyerő művész és kurátor párost az foglalkoztatja, miként befolyásolja a digitalizáció az elmúlásról alkotott képzeteinket.

Kádár Emese installatív sírkő-szőttesek formájában dolgozza fel a virtuálisan tárolt személyes adatok, így az elhunytakhoz köthető emlékeink elveszésének kérdését, ezzel téve kísérletet arra, hogy emléket állítson az elhalványuló emlékezetnek.

A győztes páros kiállítása várhatóan 2024 tavaszán a The Space Contemporary Art Gallery-ben valósul meg.

Mint írják, a Nagyházi Galéria és Aukciósház különdíját Horváth Csaba és Don Tamás párosa nyerte el.

Az Esterházy Art Dating címmel hirdetett pályázatra művészek és kurátorok jelentkezhettek. A művész-kurátor párosok egy rapid randi keretében, 15-15 perces beszélgetések eredményeképpen jöttek létre. Majd a tíz páros két hónapon át dolgozott egy közös kiállítás tervének kialakításán, amit később prezentáció formájában mutatták be a zsűrinek.

A zsűri tagjai voltak Bérczi Linda kulturális menedzser, a The Space tulajdonosa, az Együtt a Művészetért Egyesület elnöke; Nagyházi Lőrinc műkereskedő, a NaCo galéria vezetője; Róka Enikő művészettörténész, a Fővárosi Képtár vezetője; Tűzkő Péter igazságügyi szakértő; Zsikla Mónika művészettörténész, a Q Contemporary művészeti vezetője.

Az Alapítvány által felkarolt Art Dating célja az volt, hogy bemutatkozási lehetőséget teremtsen kortárs művészek számára, egyben alkalmat adjon kurátorok és művészek egymásra találására.

A tájékoztató idézi a győztes művészt, Kádár Emesét, aki azt mondta: az Art Dating segített abban, hogy Sárai Vandával rátaláljunk egymásra. A közös munka során Vanda értő figyelemmel és érzékenységgel fordult a kortárs gyász tematikáját feldolgozó tervemhez, ezáltal gazdagította a bemutatott koncepciót - emelte ki.

Czigány Balázs, az Esterházy Magyarország Alapítvány képviselője azt mondta: a győztesek koncepciójában egy húsbavágó, örökérvényű téma kerül sajátos, a korunkra jellemző megvilágításba.

Fotó: www.artdating.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
Závorszky-Simon Márton képei a Vízivárosi Galériában
Az antropomorf jelleg mint animációs karaktertipológiai megközelítés

Más művészeti ágakról

Csáki László: Kék Pelikan
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés