bezár
 

film

2023. 05. 20.
A halál után című magyar némafilm felújítási támogatást nyert
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A halál után című magyar némafilm felújítási támogatást nyert Ebben az évben Deésy Alfréd 1920-ban készült, A halál után című némafilmje nyerte meg magyar-francia-belga közös pályázattal az Európai Filmarchívumok Egyesületének (ACE) restaurálási támogatását, amelyet a 76. Cannes-i Filmfesztiválon jelentettek be - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t pénteken.

Az NFI közleménye szerint az ACE (Association des Cinématheques Européennes - Európai Filmarchívumok Egyesülete) által szervezett, a Creative Europe által támogatott A Season of Classic Films elnevezésű program nemzetközi filmrestaurálási pályázatát az NFI Filmarchívum a Belga Királyi Filmarchívummal és Cinématheque Française-zel közösen benyújtott projektterve nyerte el. A halál után teljeskörű restaurálásának munkálatai a NFI Filmlaborban fognak zajlani.

Mint írják, a Belga Királyi Filmarchívumban megtalált A halál után ritka példája a némafilmkorszakban népszerű fantasztikus kísértetfilm műfajának. A korszakban készült 42 magyar fantasztikus némafilmből mindössze három maradt fenn. Rendezője a magyar filmművészet egyik úttörője, a színészként és producerként egyaránt tevékeny Deésy Alfréd, aki egy francia művet, Az operaház fantomja szerzőjeként is ismert Gaston Leroux népszerű regényét vitte filmre.

A főszerepet a korszak kedvelt színésznője, Hollay Kamilla játssza, aki nemzetközileg is sikeres karriert futott be. A film gazdag színvilága és egyedi technikai trükkjei miatt is különlegesnek számít.

Az ACE nemzetközi restaurálási pályázatának célja, hogy elősegítse az európai filmművészet gyöngyszemeinek digitális felújítását és széleskörű bemutatásukkal felhívja a figyelmet az európai filmarchívumok munkájára. 2022-ben a Gaál István operafilmje, az Orfeusz és Eurydiké, 2021-ben Kovásznai György Habfürdő című animációs filmjének restaurálása valósult meg ACE támogatással - áll a közleményben.

Fotó: www.hangosfilm.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Interjú Vermes Dorkával az Árni című első nagyjátékfilmjéről
Az Arcok visszapillantóban és a Kiáltvány a gyerekekért a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
Beszélgetés Hevér Dániel rendezővel és Kertész Zsanett forgatókönyvíróval a Valami madarak című filmjükről
Martin Scorsese: Megfojtott virágok

Más művészeti ágakról

Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024
A Corvina Kiadó Plautus: Hét komédia című kötetéről
irodalom

Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés