bezár
 

film

2023. 05. 25.
Ternovszky Béla előtt tiszteleg a Filmio
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ternovszky Béla előtt tiszteleg a Filmio A 80 éves Ternovszky Béla munkássága előtt tiszteleg a Filmio, amelyen csütörtöktől vasárnapig ingyenesen nézhető a Macskafogó mindkét része, és egy animációs fekete komédia.

A streamingplatformon minden idők egyik legsikeresebb magyar rajzfilmje, a Macskafogó és folytatása, a Macskafogó 2. - A sátán macskája, valamint a Modern edzésmódszerek című 1970-es rövidfilm lesz ingyenes. Ternovszky Béla, a Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, érdemes művész május 23-án ünnepelte 80. születésnapját.

A számos nemzetközi koprodukcióban - a többi között a Pumukli című népszerű rajzfilmben - is közreműködő művész első önálló rajzfilmje az 1970-ben készült Modern edzésmódszerek, amely számos magyarországi és nemzetközi fesztiváldíjat nyert. Az abszurdba hajló kisfilm a versenysportban eluralkodó szadisztikus edzéseket figurázza ki, forgatókönyvét Nepp József írta.

A Macskafogó, Ternovszky Béla első egészestés alkotása 1986-os bemutatásakor több mint négy és félmillió nézőt vonzott, a következő évben Oscar-delegált lett, és azóta is az egyik legnépszerűbb rajzfilm, korosztálytól függetlenül. A macska-egér civilizáció közegébe helyezett akcióvígjáték a Csillagok háborúja és a James Bond-szérián ironizál, legendás figurái, gyakran idézett párbeszédei hivatkozási alappá váltak. A húsz évvel későbbi folytatás 2008-ban a legnézettebb magyar mozifilm lett. A Macskafogó 2. - A sátán macskája forgatókönyvét szintén Nepp József írta.

Kép forrása: port.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kárpáti György Mór: Saját erdő
Császi Ádám: Háromezer számozott darab
Ruben Östlund: A szomorúság háromszöge
Martin McDonagh: A sziget szellemei

Más művészeti ágakról

Beszélgetés Majoros Áron Zsolt szobrászművésszel
Az Atmosphere rendezvénysorozat első estje
Beszélgetés Berta Ádám mesekönyve kapcsán a Margón
irodalom

A Margó Fesztiválon mutatták be Tompa Andrea Sokszor nem halunk meg című regényét (Jelenkor Kiadó, 2023)


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés