bezár
 

art&design

2023. 06. 20.
Petőfi 200: szubjektív fotókiállítás a Capa Központban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Petőfi 200: szubjektív fotókiállítás a Capa Központban Petőfi utcák népe címmel fotókiállítás nyílik csütörtökön a fővárosi Capa Központban. A tárlat szubjektív képes látlelet a magyar társadalomról, azt mutatja meg, mit látna Petőfi, ha ma indulna vándorútjára.

Az október 1-jéig látogatható kiállításon a Pictorial Collective dokumentarista fotós kollektíva tagjainak fotói láthatók. A kilenc fotográfus másfél év alatt több ezer kilométert megtéve járta be Magyarországot, Kárpátalját, a Vajdaságot és Erdélyt, hogy megörökítse a Petőfi utcák életét - közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel.

prae.hu

A költő születésének 200. évfordulója alkalmából szervezett tárlaton Bácsi Róbert László, Bődey János, Hirling Bálint, Mohai Balázs, Móricz-Sabján Simon, Pályi Zsófia, Stiller Ákos, Urbán Ádám és Végh László összesen mintegy kétszáz képe és két videómunkája látható.

A kommüniké kitér arra, hogy Petőfi Sándor kultusza már a 19. században nagyra nőtt. A gyorsan nemzeti vátesszé emelt költő iránt senki sem maradhatott közömbös, az összes rezsim róla nevezett el rengeteg művelődési házat, könyvtárat, laktanyát és utcát, az ő nevét viseli a legtöbb utca Magyarországon. A Pictorial Collective tagjai a Petőfi utcák 266 ezer lakóját fotózták, falvak és városok mellékutcáiban kutakodva.

"Országjárásuk során a fotósok leggyakrabban a szürkeséget szépítgető népi barkácsesztétikával találkoztak, ami gyakran a létbizonytalanságot hivatott elfedni. De vajon fontos, hogy kiről nevezzük el utcáinkat? Hatással van Petőfi szellemisége egy Petőfiről elnevezett általános iskola tanulóira? Petőfi verseiben közérthetően fogalmazott, ahogy a dokumentarista fotográfiák elsődleges jelentése is könnyen dekódolható. Idővel minden fénykép érdekessé nemesül. Próbáljunk meg ezekre a jelenünket ábrázoló fotókra is inkább egy képzeletbeli jövő perspektívájából rátekinteni, tanulságos tapasztalás lehet" - idézte Virágvölgyi Istvánt, a kiállítás kurátorát a közlemény.

A Pictorial Collective: Petőfi utcák népe - Szubjektív fotós látlelet a magyar társadalomról című tárlat együttműködő partnere a Nemzeti Kulturális Alap és a Petőfi 200 Ideiglenes Kollégium.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

(Súlyosan elfogult vélemény)
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés