bezár
 

színház

2023. 07. 20.
Még egy kört mindenkinek címmel mutatnak be színdarabot a Városmajorban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Még egy kört mindenkinek címmel mutatnak be színdarabot a Városmajorban Még egy kört mindenkinek címmel Thomas Vinterberg Oscar-díjas filmjének színpadi változatát mutatja be a Városmajori Szabadtéri Színpad pénteken.

Az Orlai Produkciós Irodával koprodukcióban megvalósuló előadás négy középkorú kisvárosi tanárról szól, akik egy elméletet tesztelnek: igaz-e, hogy mindannyian fél ezreléknyi véralkoholhiánnyal születünk? Legalábbis ez egy híres pszichiáter feltevése, a négy jóbarát pedig erre alapozva kísérletbe kezd - olvasható a darabról a színház MTI-hez eljuttatott közleményében.

Szkéné színház

A feltevés szerint egy csekély alkoholszint fenntartása a vérben, vagyis a folyamatos, enyhén spicces állapot jobbá teszi az életüket, javítja teljesítményüket. A kezdeti felszabadultság azonban lassan, de megállíthatatlanul fordul át kontrollálhatatlan ivászatba - áll a közleményben.

A történet nem csak az ember és az alkohol viszonyáról szól, hanem az évek során valahol elveszett motiváció kereséséről és a kiüresedés elleni küzdelemről.

A nagy sikerű dán film alapján készült színdarab beleérzéssel és humorral szembesít bennünket azzal, milyen eufóriával és milyen fájdalmakkal jár, ha az ember megpróbálja elengedni a kontrollt - írják.

A film alapötletét az a darab adta, amelyet Vinterberg tíz évvel korábban a bécsi Burgtheater felkérésére írt. Az eredeti művet aztán lánya kezdeményezésére filmes forgatókönyvvé dolgozta át, amelyben Ida játszotta volna a főszereplő lányát.

A történet azt a tézist volt hivatott alátámasztani, miszerint a világtörténelem más lett volna alkohol nélkül. A forgatás negyedik napján azonban a 19 éves Ida autóbalesetben életét vesztette.

Mivel a lány rajongott a projektért, Vinterberg mindenáron be akarta fejezni a forgatást. A film mondanivalója Ida halálával megváltozott: sokkal életigenlőbb lett, az alkoholt nem megoldásként, hanem katalizátorként definiálja.

A filmet Ida emlékének szentelték, és egyes jeleneteit az osztályában forgatták le iskolatársaival.

A Még egy kört mindenkinek számtalan nemzetközi díj mellett 2021-ben elnyerte a legjobb külföldi filmnek járó Oscart is. A film és az eredetileg írt színdarab alapján készült adaptációt Vinterberg dolgozta át egy újabb színpadi változattá, amelynek magyarországi bemutatója pénteken lesz a Városmajori Szabadtéri Színpadon.

A városmajori bemutató Paczolay Béla rendezésében, Schruff Milán, Epres Attila, Király Attila és Debreczeny Csaba szereplésével látható.

A darabot Zöldi Gergely fordításában mutatják be. A díszletet Zöldy Gergely, a jelmezeket Pető Kata tervezte, a zene Furák Péter, a mozgás Bodor Johanna munkája.
 

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról
színház

Shakespeare: Vízkereszt, vagy bánom is én a József Attila Színházban
Üvegcipő a Vígszínházban

Más művészeti ágakról

Petőfi Sándor válogatott művei törökül
Kritika Krusovszky Dénes Levelek nélkül című regényéről
irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Csáki László: Kék Pelikan


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés