bezár
 

film

2023. 08. 03.
Nyilvános a CineFest nagyjátékfilmes versenyprogramja
Cannes, Velence, a Sundance, Berlin és Karlovy Vary filmjei mérkőznek Miskolcon
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
2023. szeptember 1. és 9. között a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon az év legnagyobb filmjeivel találkozhat a közönség. A tizenhét nemzetközi versenyfilm között szerepelnek többek között Cannes, Velence, Sundance, Berlin és Karlovy Vary legnagyobb dobásai, valamint egy magyar alkotás világpremierjének is otthont ad a fesztivál – közölték a sajtóval a szervezők.

Yorgos Lanthimos sztárokkal teli legújabb szenzációját Magyarországon forgatták, és egyenesen a CineFesttel párhuzamosan zajló 2023-as velencei versenyprogramból érkezik Miskolcra. Az amerikai Szegény párák Bella Baxter (Emma Stone) hihetetlen történetét mutatja be, akit a zseniális Dr. Godwin Baxter (Willem Dafoe) hozott vissza az életbe. Bella egy dörzsölt és kicsapongó életet élő ügyvéd (Mark Ruffalo) segítségével megszökik az öntörvényű tudóstól, hogy varázslatos, kontinenseken átívelő utazás részese legyen.

Szegény párák

Yorgos Lanthimos: Szegény párák

Tóth Barnabás az Oscar-nevezett Akik maradtak után visszatér a CineFestre. A rendező legújabb, Mesterjátszma című filmjét Stefan Zweig Sakknovellája ihlette, de a cselekményt 1956-ra, az utolsó menekültvonatra helyezte át, hitchcocki feszültséget teremtve. A film főszereplői többek között Váradi Gergely, Varga-Járó Sára, Hajduk Károly, Mácsai Pál és Péterfy Bori.

A Hulló levelek című finn mélabús romantikus vígjátékban egy építőipari munkásnak és egy szupermarket dolgozójának élete egy lepukkant karaokebárban keresztezi egymást. Aki Kaurismäki, a jellegzetes rendezői stílusáról és szélsőségesen száraz humoráról ismert élő legenda 12 év után a legjobb formájában tért vissza Cannes-ba, ahol a zsűri díját nyerte.

Mesterjátszma

Tóth Barnabás: Mesterjátszma

A legendás Wim Wenders új alkotása, a Tökéletes napok emberi mese a mai Tokióból. Hirayama élete bár nehéznek, unalmasnak, sőt néha megalázónak tűnhet, a rutin mégis minden napot keretbe foglal, a parkban való elmélkedés, az olvasás és a zenehallgatás pedig megadja a napi örömöt is. A főszereplő Kōji Yakusho Cannes-ban megérdemelten kapta meg a legjobb alakításért járó díjat.

Giovanni, az ismert olasz filmrendező éppen politikai filmet készül forgatni arról, hogy milyen hatással volt az Olasz Kommunista Pártra a Szovjetunió 1956-os magyarországi inváziója. Csakhogy a válságban lévő házassága, a csőd szélén álló társproducere és a rohamosan változó filmipar közepette úgy tűnik, hogy minden ellene dolgozik. A cannes-i versenyprogramból érkezett Fényes jövő egyik szerepét Anger Zsolt alakítja.

Tökéletes napok

Wim Wenders: Tökéletes napok (©Master Mind Ltd.)

Idén Cannes-ban az Egy bizonyos tekintet (Un certain regard) versenyprogram nyitófilmje volt az Állat királyság. A közeljövőben játszódó történetben a lakosság egy része ember-állat hibriddé mutálódott. Közéjük tartozik François és 16 éves fia, Émile (a kiváló Romain Duris és Paul Kircher), akik Párizsból a „Mások” számára létrehozott vidéki központba mennek. A lenyűgöző látványvilág és az intimitás természetes elegyet alkot ebben az érzelmekkel teli francia filmben.

A szerelem természetében Sophia tíz éve megbízható párkapcsolatban él Xavierrel. Amikor új nyaralójuk felújításával megbízzák az ezermester Sylvaint, a nő világa felfordul, és szenvedélyes viszonyban találja magát a férfival. Hogyan fogadja a kétkezi munkást a minden rezdülésével felsőbbrendűséget sugalló nagyvárosi közeg? A finom humorral és erotikával átszőtt kanadai romantikus film először a cannes-i Un certain regard versenyszekcióban vette le a lábáról közönségét.

Hulló levelek

Aki Kaurismäki: Hulló levelek (©Sputnik)

A 2023-as Cannes-i Filmkészítők Kéthete (Quinzaine des cinéastes) nyitófilmje, egyben az év egyik legjelentősebb alkotása A Goldman ügy. 1976-ban Pierre Goldman második pere megosztotta Franciaországot. A szélsőbaloldali aktivistát négy rablás elkövetésével vádolták, amelyek közül az egyik két halálos áldozatot követelt. Goldman végig tagadta, hogy utóbbi ügyhöz bármi köze lett volna. Ennek a bírósági huzavonának a megfilmesítésével Cédric Kahn francia rendező erőteljesen lép be a tárgyalótermi drámák kényes műfajába.

A szintén a Quinzaine des cinéastes programjából érkező Rigó, rigó, Szederinda romantikus dráma, amelynek a művészi érzékenysége a grúz filmművészet jelentős hagyományaiból táplálkozik. Az alkotás szokatlan könnyedséggel és humoros távolságtartással nyúl az emancipáció és a társadalmi normáknak való ellenszegülés jogának áthallásos témáihoz.

Állat királyság

Thomas Cailley: Állat királyság

A Velencében vetített szlovák-cseh Áldozat izgalmas dráma egy nőről, aki a család és a helyes út között vergődve keresi az igazságot. Amikor az ukrán bevándorló Irina fiát megtámadják, az egész város szolidaritást vállal a családdal és elítéli roma szomszédjaikat, akik állítólag elkövették a bűncselekményt. Hamarosan azonban egy másfajta igazság kezd kirajzolódni.

1885-öt írunk, a híres gourmand Dodin (Benoit Magimel) újabb és újabb kulináris ihletet kap, amelyet rendszeresen hűséges szakácsnője, Eugénie (Juliette Binoche) vált valóra. Tökéletesen kiegyensúlyozott ételeik ezernyi gesztusnál is többet árulnak el az egymás iránti érzelmeikről, ám egy lánykérés a nő függetlenségét fenyegeti. A szerelem legtisztább formáját megmutató Ízek és szenvedélyek Cannes-ban elnyerte a legjobb rendezés díját.

A Goldman ügy

Cédric Kahn: A Goldman ügy

A Karlovy Varyban bemutatott Vörös szobák az év leginnovatívabb és leginkább zavarba ejtő mozgóképe. Ludovic Chevaliert három kiskorú lány brutális meggyilkolásával vádolják. A legtöbb emberrel ellentétben Kelly-Anne-t lenyűgözi a férfi, a megszállottjává válik, részt vesz a tárgyalásán. A valóság és a képzelet közötti határ egyre inkább elmosódik számára.

A cannes-i Quinzaine des cinéastes programban bemutatott Édes keletben a középiskolás Lillian (a feltörekvő sztár, Talia Ryder) drámai körülmények között hagyja ott az osztálykirándulást – és látszólag régi önmagát is. Innentől kezdve azzá válik, akit a céltalan vándorlásai során megismert emberek épp meglátnak benne. A film egyik sztárja a CineFest egyik korábbi vendége, Simon Rex.

Édes kelet

Sean Price Williams: Édes kelet

Blaga hetvenéves, nemrég megözvegyült volt tanárnő, szilárd erkölcsi elvekkel. Amikor telefonos csalók megszerzik tőle a férje sírjára félretett pénzét, erkölcsi iránytűje lassan kezd elveszíteni a helyes utat. A bolgár Blaga leckéi Karlovy Varyban a legjobb film és a legjobb színésznő díját nyerte.

A cannes-i Un certain regard programból érkező, iráni Embermesék az élet minden területéről jövő hétköznapi embereket követ az iskolai tanároktól a bürokratákig, akik a különböző társadalmi intézmények által rájuk rótt kulturális, vallási és intézményi korlátok között lavíroznak. Ezek a humoros és megható életképek az emberek nehézségeken győzedelmeskedő szellemiségét és elszántságát mutatják be.

Libertate ’89 – Nagyszeben

Tudor Giurgiu: Libertate ’89 – Nagyszeben

Az 1989-es forradalom kaotikus napjaiban Nagyszeben városában megtámadnak egy rendőrőrsöt, amely véres összecsapássá fajul. Az ostromtól kétségbeesetten menekülni próbáló Viorel rendőrkapitányt elfogja a hadsereg, és terrorizmussal vádolják. Tudor Giurgiu korábban már járt a CineFesten a Miért én? című filmjével, most pedig egy magyar koprodukcióban készült, erőteljes történelmi mozival jelentkezik Libertate ’89 – Nagyszeben címmel, amelynek világpremierje Szarajevóban volt.

A 2023-as év legnagyobb kritikus- és közönség kedvenc romantikus filmje, az amerikai Előző életek szívszorító történet az életre szóló döntésekről, kihagyott lehetőségekről és az igaz szerelemről. Nora és Hae-sung gyerekkorukban a legjobb barátok voltak, de a kislány elköltözése szétválasztotta őket egymástól. Húsz évvel később újra egymásra találnak. A Sundance Filmfesztivál és a Berlinale versenyprogramjában bemutatott film a Rolling Stone szerint „a legjobb film, amelyet idén csak láthatsz”.

Előző életek

Celine Song: Előző életek

Az elkövetkező hetekben fény derül az egyes filmek pontos vetítési időpontjaira, a többi szekció programjára, valamint hamarosan az elővételes jegyvásárlás is megkezdődik – ígérik a fesztivál szervezői.

Forrás: CineFest
Borítókép: 
(©Sputnik)

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Greta Gerwig: Barbie
Defektes dinamikák a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon
Merész nők a cannes-i filmfesztiválon
Szász Zsófi: nyílnak befelé ablakok

Más művészeti ágakról

Magyarul olvasható Chrétien de Troyes: Perceval, avagy a grál meséje című verses regénye
gyerek

Az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében
Beszélgetés Rebecca Dautremerrel a PesTexten


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés