bezár
 

film

2023. 08. 17.
Almási Tamás és Jean-Marc Barr előtt tiszteleg a CineFest
A Szorításban és A nagy kékség ingyenes vetítéseire várják a nézőket
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Almási Tamás  és Jean-Marc Barr előtt tiszteleg a CineFest A CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál idén két filmlegenda előtt tiszteleg. Az Európai Mozi Nagykövete-díjat Jean-Marc Barr színész szeptember 2-án este, A nagy kékség vetítése előtt veszi át a fesztiválnak otthont adó miskolci Művészetek Házában. A fesztivál életműdíját Almási Tamás rendező kapja a szeptember 9-én 17 órakor kezdődő zárógálán.

Almási Tamás hatszor nyerte meg a Filmszemlén a legjobb dokumentumfilmnek járó díjat, ötször a filmkritikusok díját, a Balázs Béla-díjtól a Kossuth-díjig számos más elismerés birtokosa. Első, nagy sikerű játékfilmje, az 1981-es Ballagás után a dokumentumfilmek felé fordult, és számos korszakos alkotást készített. Történelmi, társadalmi és magánéleti témákat egyaránt kivételes érzékenységgel dolgozott fel. Filmjei nyomán feltárul a rendszerváltás előtti és utáni Magyarország sok arca, ellentmondása. Almási témája a valóság, társa az igazság, eszköze a film, célja nem az ítélkezés, hanem a megmutatás. Az 1983-as Kölyköd voltam után 1987 és 1998 között készítette a magyar dokumentumfilmezés egyik legnagyobb vállalkozását, a nyolc részből álló Ózd-sorozatot (a CineClassics programjában első része, a Szorításban szerepel), amely munkások és vezetők személyes sorsát követve, az  Ózdi Kohászati Üzem (OKÜ) agóniáján keresztül dokumentálja a rendszerváltás időszakát. De bemutatta a határon túlról áttelepült magyarok sorsát (Valahol otthon lenni) éppúgy, mint ruhagyári munkásnőkét (Kitüntetetten) vagy ártatlanul elítéltekét (Ítéletlenül). A magánszféra olyan remekművekben jelenik meg, mint a Szerelem első hallásra, a Szívügyem és a Sejtjeink. A Folyékony arany, melynek a premierje a CineFesten volt 2019-ben, az első borról szóló magyar film, a Puskás Hungary pedig a legendás focistát hozza emberközelbe. A 2007-es játékfilmje, a Márió, a varázsló címszereplője a CineFest 2019-es Európa-díjasa, Franco Nero volt. A Színház- és Filmművészeti Egyetem professor emeritusa generációk sorát oktatta. Az idén 75 éves Almási Tamás negyvennél is több filmet készített – szól a méltatás.

Almási Tamás

Almási Tamás

Szeptember 8-án, pénteken 21 órakor a CineFesten, Miskolcon, a Művészetek Háza Béke termében Almási Tamás tiszteletére vetítik a rendező Szorításban című filmje. Az előadás ingyenesen látogatható.

Jean-Marc Barr igazi határjáró, és ez művészetében is megjelenik. Németországban született, az anyja francia, az apja ír-amerikai, ő egy legendás dán rendező gyermekének a keresztapja, volt felesége (és első rendezésének főhőse) délszláv. A legkülönbözőbb nemzetiségű filmekben egyaránt magától értetődő természetességgel játszó színész nem veszítette el azt a csibészes mosolyt, amely 1988-ban A nagy kékségben világhírűvé és egy nemzedék bálványává tette. Luc Besson filmje, melyben Barr mellett Jean Reno és Rosanna Arquette játszotta a főszerepet, a ’80-as évek legsikeresebb filmje volt hazájában – és azóta is ez az egyik legemlékezetesebb francia film. Hollywoodi sztár is lehetett volna, de ő Európában maradt. Lars Von Trier-filmben 1991-ben játszott először, az Európa egy hosszú barátság kezdetét is jelöli. Olyan közös filmek követték ezt, mint a cannes-i Nagydíjat elnyert Hullámtörés, az Arany Pálma-díjas Táncos a sötétben, a Dogville – A menedék, a Főfőnök vagy A nimfomániás. Első rendezése, a Szeretők ugyancsak tekinthető kollaborációnak, mivel Lars Von Trier és Thomas Vinterberg dán alkotók mozgalma, a Dogme 95 tízpontos irányelve szerint készült – azaz többek között kézikamerával, helyszínen felvett hanggal, illetve a rendező nevének feltüntetése nélkül. Három rendezés és mintegy hetven szerep után Jean-Marc Barr, a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál idei zsűrielnöke, egyben az Európai Mozi Nagykövete-díjazottja továbbra is rendkívül aktív – nemcsak mint színész és rendező, hanem mint fotós és elkötelezett környezetvédő is – írják a fesztivál szervezői.

Jean-Marc Barr

Jean-Marc Barr

A színész tiszteletére szeptember 2-án, szombaton 17 órától a miskolci Művészetek Háza Uránia termében látható Luc Besson klasszikusa, A nagy kékség. Az Európai Mozi Nagykövete-díj átadására a vetítést megelőzően, itt kerül sor. Ez az előadás is ingyenesen látogatható.

Forrás: CineFest

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Beszámoló a 19. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválról (szeptember 7-9.)
Carlota González-Adrio: Ház a kaktuszok között
Wes Anderson: Asteroid City

Más művészeti ágakról

A magyar szocialista kerámia története
Szerelmi háromszög az első világháború árnyékában
Dukay Barnabás és Szécsi Lőrinc művei Pécsen


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés