bezár
 

film

2023. 08. 24.
A Cinefesten lesz a magyarországi premierje a Libertate'89 - Nagyszeben című filmnek
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Cinefesten lesz a magyarországi premierje a Libertate'89 - Nagyszeben című filmnek A Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában, szeptember 3-án lesz a magyarországi premierje Tudor Giurgiu román-magyar koprodukcióban készült Libertate '89 - Nagyszeben című történelmi drámájának - tájékoztatták a szervezők az MTI-t csütörtökön.

A Libertate '89 - Nagyszeben az 1989-es romániai kommunista rezsimet megdöntő forradalom eseményeit dolgozza fel, felidézve azokat a napokat, amelyekben a Ceausescu ellen fellázadt tömeg oldalára átállt hadsereg összecsapott a diktátort védő Milíciával és Securitatéval. A szeptemberi miskolci vetítésen jelen lesz Tudor Giurgiu rendező, Lemhényi Réka vágó és Berger József producer is.

prae.hu

A közleményben felidézik, hogy a film nemzetközi premierje a Szarajevói Filmfesztivál versenyprogramjában volt, ahol múlt pénteken elnyerte a Nemzetközi Artmoziszövetség (CICAE) különdíját. Az NFI támogatásával készült alkotást Magyarországon novemberben mutatják be a mozik.

Tudor Giurgiu rendező a filmmel kapcsolatban kiemelte, hogy az 1989-es forradalmat a román társadalom a mai napig nem dolgozta fel, mivel a lezárás aktusa, amelynek a kommunista rendszer leverése után meg kellett volna történnie, soha nem történt meg. Mint fogalmazott, "a filmmel az a célom, hogy pontos képet fessek az akkori káoszról, másrészt, hogy magyarázatot adjak arra, hogy az igazi gyilkosokat miért nem vonták évekig felelősségre".

A rendező a forgatókönyvet Cecilia Stefanescuval és Napoleon Helmisszel közösen jegyzi. Az operatőr Alex Sterian, a vágó Lemhényi Réka. A főbb szerepeket román színészek alakítják és erdélyi magyar színészek, köztük Bíró József, Dimény Áron és Deák Zoltán is láthatóak a filmben. Az alkotás vezető producere Oana Giurgiu (Libra Films), a magyarországi koprodukciós partner Mythberg Films részéről pedig Berger József - áll a közleményben.

Tudor Giurgiu, aki rendezőként és producerként is számos sikeres filmet jegyez, valamint koproducerként olyan magyar filmben is részt vett, mint az Aglaja és a Spirál, korábban a Miért én? című filmjével járt már a CineFesten.

 

Fotó: Adi Bulboaca

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről
Emberpróbáló filmnézés a cannes-i filmfesztiválon
Luca Guadagnino: Challengers
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés