bezár
 

art&design

2023. 08. 25.
Péntektől három napon át várja az Arcus Temporum művészeti fesztivál a közönséget Pannonhalmán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Péntektől három napon át várja az Arcus Temporum művészeti fesztivál a közönséget Pannonhalmán Péntektől három napon át várja látogatókat a Pannonhalmi Főapátságban a 19. Arcus Temporum művészeti fesztivál, amelynek idei témája a zarándoklat.

A fesztivál nemcsak a klasszikus zenét kapcsolja össze a kortárssal, hanem a zenei élményeket is az irodalmi, képzőművészeti és spirituális alkalmakkal - közölték a szervezők az MTI-vel.

Mint írták, hogy a főapátság "nem szeretne és nem is tud csak mint egy nemes háttér, kulisszaként szolgálni", mert Pannonhalma egy élő szerzetesközösség otthona, ahová a programsorozat napjaiban meghívják az irodalom, a képző- és zeneművészet képviselőit, valamint a látogatókat.

Dejcsics Konrád, a fesztivál igazgatója megfogalmazása szerint küldetésüknek érzik, hogy a főapátságba érkező turistákból zarándokok váljanak a három napban.

Az átalakulás részben a fizikai út megtételére vonatkozik, mert a vendégek elzarándokolnak Pannonhalmára. Ugyanakkor azt a lelki folyamatot is jelenti, amely során közelebb juthatnak önmagunkhoz és a bencések hite szerint Istenhez - írták.

Az Arcus Temporum zarándokútján a keretet a szerzetesközösség imádságos napirendje adja, amely során bekapcsolódhatnak az évezredes hagyományokba a látogatók, betekintést nyerve a bencések életébe.

 A Zsoltár a buszmegállóban elnevezésű program során arra világítanak rá, hogy a zsoltárimádságok hogyan szolgálhatnak megállóként a hétköznapok zarándokútján.

A fesztivál egyik beszélgetése során Várszegi Asztrik emeritus főapát Ferenc pápa azon kérdésére keresi a választ, hogy hogyan lehetne a harmadik évezredben közösségben és párbeszédben Isten zarándoknépeként élni. A Szentatya ugyanis e gondolatkör mentén hívja szinodális, azaz közös gondolkodásra a katolikusokat 2021 és 2024 között.

A fesztivál vendégei a három napban azt is felfedezhetik, hogy a főapátság nemcsak az épített és a természeti örökség, hanem a hangszerek tekintetében is különleges hely: az orgonatúrán a látogatók információkat kaphatnak az apátság többszáz éves orgonáiról, amelyek meg is szólalnak.

A rendezvény idei művészeti vezetői Győri Noémi és Madaras Gergely fuvolaművészek, akik zarándoktapasztalataikat is megosztják a vendégekkel a zenéről, spiritualitásról és művészetről szóló beszélgetésük során.

Az esemény idei irodalmi díszvendége Barnás Ferenc író, aki életútjába avatja majd be a látogatókat. Bagatell című műve is megelevenedik Seress Zoltán Jászai Mari-díjas színművész felolvasószínházi előadásában. Mindezeken túl a hangversenyek mindegyikén mottóként hangzik majd el az írótól egy-egy idézet, amelyeket ő maga olvas fel. A koncertek a zarándoklat állomásait hivatottak megjeleníteni.

A közlemény szerint eredetileg öt hangversenyen csendültek volna fel Arvo Pärt kortárs észt zeneszerző és Joseph Haydn darabjai, azonban a nagy érdeklődésre való tekintettel öt és fél koncertet tartanak.

Az Arcus Temporum spirituális, irodalmi és zenei alkalmait a képzőművészeti programok egészítik ki. A főapátság időszaki kiállítása, a fesztiválra megújult Zarándoklat elnevezésű tárlat mellett Tompai Noémi Fényszövet című kiállítása is megtekinthető. Tompai Noémi életének és művészetének a középpontjában a zarándoklat áll.

Mindezek mellett a Képzőművészeti, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak közös performatív előadásának a befogadóivá válhatnak a Pannonhalmára látogatók.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről
Závorszky-Simon Márton képei a Vízivárosi Galériában
art&design

Under the Skin – Huminilowicz Vanda egyéni kiállítása a Keletben

Más művészeti ágakról

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés