bezár
 

színház

2023. 09. 06.
Elkezdődött az évad az idén 140 éves Szegedi Nemzeti Színházban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Elkezdődött az évad az idén 140 éves Szegedi Nemzeti Színházban A keddi társulati üléssel elkezdődött az évad az idén 140 éves Szegedi Nemzeti Színházban, a munka azonban már hetek óta zajlik, sőt nyáron sem állt meg, a Szegedi Szabadtéri Játékok produkcióin, valamint a színházi kulisszák mögött szinte mindenki dolgozott - tájékoztatta a kulturális intézmény az MTI-t.

Barnák László főigazgató úgy fogalmazott, a színházban nem maguknak, nem a saját céljaikra termelnek, nem hasznot hozó terméket gyártanak, hanem az ország kulturális identitásának meghatározó intézményeként, a legnagyobb szabadtéri fesztivál szervezőiként és lebonyolítóiként, évi mintegy 150 ezer jegyet értékesítő kreatív alkotóbázisként szellemi-lelki tartalmat, szórakoztató kikapcsolódást kínálnak Szeged és környéke polgárainak és az ide érkező turisták tízezreinek, amiből a város és annak cégei is profitálnak.

Szkéné színház

Elmondta, a Szegedi Szabadtéri Játékok rekordbevétellel zárta az évadot: 29 estén át a 17 különböző, igényes és változatos kikapcsolódást biztosító produkciót csaknem 63 ezer néző tekintette meg, akik döntő többsége - a közönségkutatás eredménye alapján - nem szegedi lakos, hanem az ország más pontjaiból a fesztivál miatt látogatott a városba.

Az új évadra már javában zajlik a bérletértékesítés, eddig csaknem 5 ezer bérlet talált gazdára. Azok a nézők, akik biztosítani szeretnék helyüket az elmúlt évek tapasztalatai alapján várhatóan telt házas előadásokra, október 13-ig megtehetik a színház jegyirodájában.

Ünnepi évadot kezdett meg a Szegedi Kortárs Balett - 1993 szeptemberében, azaz pontosan harminc éve vette fel jelenlegi nevét az együttes, amelyet azóta vezet közösen Pataki András igazgató és Juronics Tamás művészeti vezető. Az együttes november 10-én mutatja be, a Petőfi 200 emlékévhez kapcsolódva, a Lánglelkű című produkciót, április 12-én pedig Csajkovszkij klasszikusa alapján a Fekete hattyút Juronics Tamás rendezésében.

A Kooperáló - Színházpedagógiai alkotótér Kállai Ákos irányításával folytatja az általános és középiskolásokat, valamint felnőtteket megszólító és mozgósító workshopjait, színházpedagógiai foglalkozásait, továbbá Simone de Beauvoir Minden ember halandó című művét is színpadra állítja.

A Szegedi Nemzeti Színház új tagja az idei évadtól Ottlik Ádám színművész, valamint Fekete Marianna és Kürtös Petra rendezőasszisztens. Karmesterként folytatja munkáját Hermann Szabolcs, Halmi Rudolf pedig a Szegedi Nemzeti Színház tánckarához csatlakozott.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Hodászi Ádám: Kikönnyítve című drámája az Apertúra Bázison
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban

Más művészeti ágakról

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés