bezár
 

art&design

2023. 09. 18.
Ha innen nézem fotó, ha onnan, szobor
Bóka Krisztina képzőművész első önálló kiállítása a Foton Galériában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szeptember 19-én, kedden 18 órakor nyílik Bóka Krisztina, friss diplomás képzőművész első önálló kiállítása a Foton Galériában, amelyet Pettendi Szabó Péter nyit meg. Az október 1-ig látogatható tárlaton az eddigi kísérleti fotó munkáiból mutat be az alkotó egy válogatást, ahol a hangsúly a fotogram és a lyukkamera használatára került.

A kiállítás egy modellezési problematika kibontása számos elágazásban, ahol a képlet csak a “türelem” címszóban végződhet. Bóka Krisztina művei a szobrászat és fotográfia bizonytalan, egybemosódó határán egyensúlyoznak, ahol eltűnnek a műfaji negatívok, hogy helyüket maga az eredeti tárgy rejtett belső tere és tükröződő külső felülete vegye át. Eljárásában a fotográfia ősét, a lyukkamera technikáját használja az 1920-as évek avantgárd művészetétől kezdve jól ismert fotogram műfajával párosítva fényérzékeny papírokon. Ahhoz, hogy a zárt anatómiájú apparátus feltárhatóvá válhasson, a matematika egyik alaptételét hívta segítségül a művész. Az éleiben, élszögeiben és lapszögeiben egyenlő, 5 létező térbeli szabályos testet – a tetraédert, a hexaédert, az oktaéder, a dodekaédert és az ikozaédert – alakította át önmaga tükröződő “sötét kamrájává”, így az eredeti tárgy és a róla készített felvétel azonos. A kontemplatív folyamatú vizsgálat önmagára mutat vissza uroboroszként, önmaga farkába harapó kígyóként, hogy ezzel utasítsa el a kortárs, a TikTok pörgetési szintű képnézési szokást.

Bóka Krisztina (1997) Budapesten élő képzőművész, 2021 óta tagja a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának. A Magyar Képzőművészeti Egyetem szobrász szakán idén szerezte meg diplomáját. Tanulmányai alatt Erasmus+ ösztöndíjjal az Accademia di Belle Arti di Macerata-n szobrászatot tanult, majd szabad művészetet az Akademie der Bildenden Künste Nürnbergben. 2023-ban CEEPUS ösztöndíjjal a prágai Academy of Fine Arts intermédia szakára hallgatott át.

 

Megnyitó: 2023. 09. 19. (kedd), 18:00

Kurátorok: Szabó Annamária; Szakács Emese Bíborka, Capa Központ

A kiállítást megnyitja: Pettendi Szabó Péter

Helyszín: Foton Galéria – 1053 Budapest, Képíró utca 6.

Látogatható: 2023.09.19. – 10.01., szerdától szombatig

Az eseményen való részvételt itt lehet jelezni. 

 

Képek: Repülők, 2020., Stress relief, 2022., Tér-kép, 2023. Részlet.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról
art&design

Koleszár Stella kiállítása a Kis Présházban (1111 Budapest, Bartók Béla út 44.)

Más művészeti ágakról

Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
avagy A spacio-temporalitás liminalitásának reprezentációja David Greig Prudenciájának Kovács D. Dániel által teremtett színpadi víziójában...
Hodászi Ádám: Kikönnyítve című drámája az Apertúra Bázison


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés