bezár
 

színház

2023. 09. 25.
Kutatók Éjszakája a Hild-villában
Szeptember 29-én az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szeptember 29-én idén is csatlakozik az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet a Kutatók Éjszakájához. A gyermekeket papírszínházzal, a diákokat filmszakmákat népszerűsítő foglalkozással, Csőre  Gábor színész közreműködésével szinkronizációs játékkal, képregényhős-megalkotással, a felnőtteket pedig Kosztolányi-esttel és Misztrál-koncerttel várja a Hild-villában.

Idén is részt vesz a szeptember 29-én megrendezendő Kutatók Éjszakáján a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI). A kutatói pályát népszerűsítő eseménysorozat alkalmából a Hild-villában szervezett ingyenes rendezvény minden generációnak izgalmas programlehetőségeket kínál. Délelőtt a regisztrált alsó és felső tagozatos, illetve középiskolás diákcsoportok vehetik birtokba a kutatóintézetet, míg a két esti program a felnőtteknek szól. A családok a nap folyamán 10 és 18 óra között önállóan fedezhetik fel a reformkori Hild-villa épületének múltját és jelenét, és az időutazás során Hild József életének különös titkaira is fény derül.

Részletes programok:

10:00–11:30 Huzatsárkány a várban – Dávid Ádám játékos papírszínházmeséje
titkokkal és kézműveskedéssel

A Japánból eredő papírszínház, a kamishibai a mesélést színházi élménnyé varázsolja. Ebből ad ízelítőt Dávid Ádám a Magyar Művészeti Akadémia 2020–2023. évekre szóló Művészeti Ösztöndíjprogram ösztöndíjasa egy interaktív vetítéssel egybekötött workshoppal és a Huzatsárkány a várban című meséje előadásával a kisebbeknek. Ebben a szeles történetben a keret ajtajai is aktív szereplői az eseményeknek: hol kinyitódnak, hol gondosan bezárulnak. A program végén mindenki kipróbálhatja magát papírszínházi előadóként, majd a gyermekek kezei alatt életre kelnek a mesék szereplői, a sárkányok és a szélkakasok. 

11:00–12:30 Tanuljunk a filmszakmákról! – Az art directortól a focus pulleren át az SFX-supervisorig
A Média a Közösségért Filmturisztikai Egyesület interaktív felső tagozatos, középiskolás és egyetemista diákoknak szóló foglalkozása, a Pályaorientációs Mozgóképszakmai Program filmbejátszókkal, kvíz- és puzzle-játékkal hozza közelebb a filmesek világát a fiatalokhoz. Basa Balázs, a Magyar Művészeti Akadémia 2018–2021. évekre szóló Művészeti Ösztöndíjprogram ösztöndíjasa és Názer Ádám filmes szakember előadását filmrészletek színesítik, amelyek segítségével az érdeklődők olyan régi, klasszikus magyar filmekbe nyernek bepillantást, mint Az aranyember, az Egri csillagok vagy a Dögkeselyű, de mai magyar és nemzetközi sikerprodukciókról is szó lesz. Miközben az egyes alkotásokhoz kapcsolódva sorra veszik a szakmákat, lerántják a leplet a filmes trükkökről is.

Szkéné színház

A program célja, hogy felkeltse a mozgóképkultúra iránt érdeklődők figyelmét. Egyben lehetőséget kínál arra is, hogy a fiatalok a jövőben itthon kamatoztassák a megszerzett szakmai tudást, és a világsztárok közvetlen környezetében dolgozzanak egy olyan nemzetgazdaságilag is jelentős ágazatban, ami a vizuális kultúra legfontosabb termékeit állítja
elő a nagyvilág számára.

13:00–14:00 Hősök tere – Alkoss képregényhőst a mesterséges intelligenciával!
A képregények világába a középiskolás és az egyetemista diákokat, valamint a felnőtteket Németh Levente, a Magyar Művészeti Akadémia 2018–2021. évekre szóló Művészeti Ösztöndíjprogram ösztöndíjasa vezeti be. A grafikusművész szerkesztésében tavaly jelent meg a Hősök tere című könyv, amely történelmünk 1000 évnyi múltját 13 magyar hősön és 1000 rajzon keresztül mutatja be. Németh Levente programjából kiderül, hogy a mesterséges intelligencia segítségével hogyan lehet csodás képeket, egyedi illusztrációkat készíteni, illetve az is, hogy meddig terjednek az MI határai.

15:30–16:30 Legyél Te a hangadó! – Szinkronizációs játék Csőre Gábor színésszel
A program során a középiskolás és az egyetemista diákokból álló közönség bepillantást nyer a szinkronizálás rejtelmeibe, és fültanúja lehet egy profi színész improvizálásának a Hild- villában kialakított „stúdióban”. A résztvevőket Csőre Gábor színész, szinkronszínész kalauzolja a mesterség világában, miközben maguk is a mesehősök bőrébe bújhatnak.

17:00–18:00 Akartok-e játszani? – Zenés-verses színházi játék Kosztolányi Dezső lírai és prózai szövegeinek felhasználásával
Hajnali részegség, Halotti beszéd, egy novella, némi játék. Játék a nyelvvel, játék egy bábbal, játék kortárs zenével. Fuvolával, hárfával, ütőhangszerekkel. A művészek Kosztolányi Dezső jól és kevésbé ismert műveiből válogattak, azt
kovácsolták eggyé, hogy egy játékos est keretében kalauzolják végig a nézőket valós életen és halálon, generációkon, szülő-gyerek viszonyon, háborún és vágyott békén, emberi és létkérdéseken.
Közreműködnek: Az MMA Művészei Ösztöndíjprogram művészei, Nizsai Dániel (színművész, bábszínész), Vámosi-Nagy Zsuzsa (fuvola, altfuvola), Szilágyi Kinga Katinka (hárfa) és a Budapesti Fesztiválzenekar ütőse, Herboly László.

18:00–19:00 Hang-villa – A Misztrál együttes koncertje
Egy estére a megzenésített verseké lesz a főszerep a Hild-villában. Az 1997-ben alakult Liszt Ferenc- és Magyar Örökség-díjas Misztrál együttes a magyarországi zenei élet egyik népszerű formációja. Magyar és külföldi költők versei, valamint népdalfeldolgozások szerepelnek repertoárjukon. Megzenésítéseik forrása a magyar népzenei hagyomány, amelyet gyakran ötvöznek a ma divatos világzenei irányzatokkal is. Az érdeklődők a koncert folyamán Ady Endrétől Babits Mihályon át egészen a kortárs szerzőkig merülhetnek el a „Misztrál-hangzásban”.

Közreműködnek: Heinczinger Miklós (furulyák, klarinét, doromb, fidula, duda, ének), Pusztai Gábor (ütőhangszerek), Tóbisz Tinelli Tamás (gitárok, nagybőgő, ének),  Török Máté (cselló, gitár, mandolin, koboz, szájharmonika, tambura, ének).

A rendezvényeken való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amelyre a Kutatók Éjszakája honlapján vagy a rendezveny@mma-mmki.hu e-mail-címen van lehetőség.

A teljes program elérhető az MMA MMKI honlapján.

képek forrása: MMA-MMKI 

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

avagy A spacio-temporalitás liminalitásának reprezentációja David Greig Prudenciájának Kovács D. Dániel által teremtett színpadi víziójában...
Hodászi Ádám: Kikönnyítve című drámája az Apertúra Bázison
színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról
John a Latinovitsban

Más művészeti ágakról

Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről
A Friss Hús Határhelyzetek című nemzetközi szekciójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés