bezár
 

irodalom

2023. 09. 29.
A Prae Kiadó két kötete is bekerült az Írók Boltja Könyvösztöndíjának három legjobbja közé
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Vados Anna Nincs véna című könyve (Magvető) mellett Németh Gábor Dávid Lebegő arborétum és Veszprémi Szilveszter Helyek, ahol rám öröm vár című kötete (Prae Kiadó) is bekerült a hármas shortlistre.

Az Írók Boltja Könyvösztöndíjat 2014-ben alapították a fiatal szerzők támogatására. A 120.000 Ft értékű könyvutalvánnyal járó díjat minden évben egy 35 év alatti, a szépirodalom területén alkotó szerző Könyvhéttől Könyvhétig terjedő időszakban magyar nyelven megjelent könyvéért adják át. A zsűri tagjai idén: Csehy Zoltán költő, műfordító, Nagy Csilla irodalomtörténész, kritikus és Spiegelberger Márk, a bolt munkatársa.

Németh Gábor Dávid

Fotó: Szulovszky Mária

A könyvösztöndíj átadására október 11-én, szerdán 17 órától kerül sor, amelyre a szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak. Az átadón felolvasnak a döntőbe jutott szerzők.

Lebegő arborétum

A Lebegő arborétumot így ajánlja Nemes Z. Márió: „Kamillakényszer. Ez a kedvenc szóleleményem Németh Gábor Dávid második kötetében. Pedig nehéz választani, a szerző tényleg virágzáskényszerben van: ontja magából a lírai privátnyelv fétiseit. Ez az elvadult bőség betegség és ellenszer egyszerre, hiszen a kamilla másik neve az orvosi székfű. A versek belső tájai tehát mérgezve gyógyítják magukat, miközben ebben a pszichológiai-költői burjánzásban nem lehet sose eldönteni, hogy a szépség mikor zabálja magát daganattá vagy fordítva. Hogy mikor lesz a jelentés áttétes. Fóbiák, rögeszmék és fantazmák „szellemcsaládfái” a Lebegő arborétum igazi főszereplői, mintha az ember csupán a betegségnyelv parazitája vagy puszta mellékterméke lenne. De miért untatnánk magunkat humanista hétköznapokkal, ha annyi gyönyörű virág nyílik a szorongás kertjében. Nem lehet őket olvasatlanul hagyni. A kamillakényszer fertőző, de ha hörghuruttal vagy más légzőszervi betegséggel küzdünk: inhaláljunk bátran.”

Helyek, ahol rám öröm vár

A Helyek, ahol rám öröm vár ismertetője: „Veszprémi Szilveszter első kötete egy 21. századi legkisebb királyfi története, akinek a versek beszélőjeként sikeresen ki kell állnia a próbákat. Először is szembenézni azzal, honnan jött, kik a szülei és milyen a viszonya velük, aztán meg kell küzdeni az összes sárkánnyal, amivel csak találkozik. Célja, hogy megtalálja a saját útját egy másik birodalomban anélkül, hogy megtagadná a múltját. Egyszerre gyerek és felnőtt, magányos és társas lény, vidéki és városi ember, de mindenek felett egy önmagát az élet minden területén kereső költő a felnövés kérdésekkel teli, de teljességében megélt éveiben. A versek sokfélesége a számos próbálkozási irányt, területet, elágazást mutatja, amelyeken végig kell haladni a királyfinak ahhoz, hogy megtalálja a helyet, ahol otthonra talál, sőt ahol betöltheti a helyét, azzal a tudattal, hogy minden állomás ideiglenes, csak a létezés lehetőségeibe és a már megszerzett tudásba, épülő identitásába kapaszkodhat.”

Veszprémi Szilveszter

Fotó: Kiss Ferenc Mátyás

 

A Lebegő arborétum és a Helyek, ahol rám öröm vár is megvásárolható a Prae Kiadó webshopjában. 

Vados Anna könyve itt kapható az Írók boltjában

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
Kiszely Márk volt a Kötetlenül sorozat vendége
Bemutatták Márton Ágnes drámakötetét

Más művészeti ágakról

Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Csáki László: Kék Pelikan
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés