bezár
 

film

2023. 09. 30.
Berlinálét, Cannes-t és Annecyt megjárt animációk érkeznek a 11. Primanimára
Október 11. és 14. között Budaörs ad otthont a fiatal animációsoknak
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Idén is színes válogatás született diák-, vizsga- és diploma- és szerzői rövidfilmekből. A kiváló szelekció mellett szakmai programokkal és egy premier előtti mozifilmmel is találkozhatnak az érdeklődők a 11. Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztiválon, 2023. október 11. és 14. között, Budaörsön.  

A fesztivál repertoárja ez évben is nagyon változatos; elsőfilmesek, gyerekfilm-készítők és filmjeikkel mesterprogramban szereplő alkotók is bemutatkoznak.

A redezvény egyik fő porgramja a Fiatal rendezők versenye, melyben számos magyar alkotás is szerepel. Látható lesz például Erhardt Domonkos Berlinálén díjazott, MOMÉ-n készült diplomafilmje, a Szemem sarka, amely két fiatal véletlen találkozásának története. Buda Flóra Anna a Cannes-i Arany Pálma-díjas és a Szarajevóban is díjazott 27 című animációját is vetíteni fogják. A rendezőnő filmje sajátos műfajt képvisel, ”szociopornó”-ként emlegetik. Hegyi Olivér legújabb filmje, a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon (KAFF) legjobb rövidfilm díjával elismert A szív kertje egy festőművésznek készülő fiatal történetét meséli el. A vetítés különlegességét az adja majd, hogy Olivér nemcsak rendezői szerepben, hanem rapperként is bemutatkozik, DJ-estre számíthat a közönség.

A kísérletező fiatal filmesek mellet érett filmesek is megjelennek, a Mesterek versenyprogramban olyan alkotásokkal találkozhatnak a nézők, mint Lucija Mrzljak és Morten Tsinakov Eeva című észt-horvát koprodukcióban készült filmje, amelyet berlini debütálása után a legnagyobb animációsfilm-fesztiválokon, Annecyban, Zágrábban és Ottawában is díjaztak. Joseph Pierce SKÁLA (SCALE) című novellaadaptációja is e versenyprogram része, amely egy drogfüggő értelmiségi apa hallucinációiba enged bepillantást. A válogatásban továbbá az észt animáció „fenegyereke”, Kaspar Jancis egy bábfilmje (Antipolisz), illetve az 1970-es évek óta aktív svájci mester, Georges Schwizgebel legújabb festményanimációja, az Egy képről... egy másikra is látható lesz. A magyar rendezőket idén Erdélyi Judit, valamint a Lengyelországban élő Ducki Tomek képviseli egy-egy új filmmel.

Szemem sarka
Erhardt Domonkos: Szemem Sarka
(Fiatal rendezők versenye)

Egy új versenyprogram is színre került idén, ez pedig a Sziluettek versenyprogram. E kategória kísérleti, provokatív és rendhagyó animációs rövidfilmeket sorakoztat fel, melyek a társadalmi együttélés, a családi kötődések, az ökológiai rémálomok és a szexpozitivitás témáival foglalkoznak.

Idén sem maradhatnak el a gyerekeknek szóló filmek és programok, ezeket a Gyerekfilmes versenyprogram garantálja az érdeklődőknek. Buzási Gyopár KAFF-on a legjobb TV-sorozat díjával elismert Szorít a ház című fergeteges hangulatú, kollázstechnikával készített rövidfilmje mellett többek között francia, német és orosz rendezők mesefilmjei kaptak helyet a programban. A kamaszokat célzó PrimaTeen programba válogatott filmek a középiskolás korosztályt érintő fontos témákat feszegetnek, mint a testkép, a párkapcsolatok, a bullying vagy a gyász.

Szorít a ház
Buzási Gyopár: Szorít a ház
(Gyerekfilmes versenyprogram)

A versenyek mellett panorámaprogramokat, klasszikus és kortárs, akár egészestés filmeket is élvezhet a közönség a fesztivál 4 napja alatt. Az idei Berlinálén nagyjátékfilmmel debütáló Szabó Sarolta és Bánóczki Tibor rendezőpáros új rövidfilmjét, a Metropolitan Egyetem animációs tanszékén az elmúlt években készült sikeres diplomafilmekből álló válogatását, (Bemutatkozik a METU Anim), illetve Molnár Jacqueline könyvillusztrátor 2002-ben készített festői animációs „naplófilmjét”, a Pirosvirágú narancskéket is vetítik. Egy izgalmas, magyar rövidfilmekből látható válogatást, a Szakítsd át a horizontot! is megnézhet majd a Budaörsre látogató közönség.

Idén két egyedülálló mozifilmet tűz műsorra a fesztivál. Visky Ábel filmrendezőnak, az idei Primanima zsűritagjának Mesék a zárkából című dokumentumfilmjét és az idén Annecyban díjazott, cseh-szlovák-magyar koprodukcióban készült animációt, a Tomi, Polli és a Varázsfényt.

Primanima Academy a szakmai fórumoknak is helyet ad, mesterkurzust tart az angol Joseph Wallace bábfilmrendező A stop-motion rejtelmei címmel, valamint a tavalyi Primanima fődíjasa, Alexander Gratzer osztrák filmrendező is A tévedés öröme címmel. Az angol nyelvű mesterkurzusok mellett Tanítani haszontalan, kivéve ha felesleges (?) című magyar nyelvű kerekasztal-beszélgetésen a gyerekek vizuális neveléséről lesz szó szülői, pedagógusi és alkotói nézőpontból.

A kiállítások iránt érdeklődőknek is kedvez a fesztivál, 3 kiállítás is várja idén az érdeklődőket: Láng Orsolya író-grafikusművész-filmrendező Idővonal kiállítása, válogatás Molnár Jacqueline grafikusművész illusztrátor, animációs filmrendező könyvillusztrációiból, Karanténnaplójából és a B terv sorozat című társadalmi felhívásokból álló képeiből, valamint a Countryside Animafest Cyprus és a Primanima együttműkédésben megvalósuló nemzetközi workshopon készült audiovizuális installációja is bemutatkozik.

Szintén idén először rendezik meg a Primanima Market design vásárt is, ahol kortárs képzőművészek design termékei és kincsei lesznek megvásárolhatók.

A teljes program ide, a jegyek és bérletek pedig ide kattintva érhetők el.

 

Forrás és borítókép: Primanima

 

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

A 14. Frankofón Filmnapokról
Anna Hints: Smoke Sauna Sisterhood
Beszélgetés Hevér Dániel rendezővel és Kertész Zsanett forgatókönyvíróval a Valami madarak című filmjükről

Más művészeti ágakról

Kritika Krusovszky Dénes Levelek nélkül című regényéről
Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés